Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2024 Balandis 16, 17:34

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 49 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Kitas
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema: Interpretacijos (semiotika)
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 00:16 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Kažkaip neseniai susimąsčiau apie semiotines vaikiškų pasakaičių interpretacijas (kas nežino - semiotika - tai šiuolaikinės lingvistikos šaka, tirianti ženklų sistemas ir nagrinėjanti pranešimus, ne kaip žodžių rinkinius ar sakinius, o kaip kontekstą turinčią visumą. Vienas iš semiotikos pradininkų - Algirdas Julius Greimas - yra bene žymiausias visų laikų lietuvių mokslininkas).

Taigi, jau užmiršau, kas sukėlė man tą mintį, tačiau klasikinė pasaka apie karstą ant ratukų interpretuojasi labai gerai, vienareikšmiškai ir įdomiai:

Pati pasaka (kiek atsimenu):

Kartą mama pasakė mergaitei: "neklausyk radijos". Ir išėjo į darbą. Bet mergaitė neklausė mamos. Ir įsijungė radiją. O iš ten pasigirdo balsas: "mergaite, mergaite, išjunk radiją, nes juodasis karstas ant ratukų pajudėjo link tavo namų". Bet mergaitė nepaklausė radijos ir toliau klausė. O tada radija pasakė: "mergaite mergaite, išjunk radiją, nes juodasis karstas ant ratukų jau važiuoja prie tavo namų." Bet mergaitė ir vėl nepaklausė. O tada radija pasakė: "mergaite, mergaite, išjunk radiją, nes juodasis karstas ant ratukų jau atvažiavo prie tavo namų". Bet mergaitė ir vėl neišjungė radijos. Ir tada juodasis karstas įvažiavo pro duris ir iš jo išlindo JUODOJI RANKA.

Taigi, ką mes matome šioje pasakoje:
  • Pasaka datuotina XXa., nes radijos konceptas yra pateiktas gana unikaliai, nelabai pakeičiamas kitomis būtybėmis: pastebėtina, kad radiją valdo mergaitė, radijos valdymui nereikia jokių maginių galių, nors pati radija - vaikiškai magiška.
  • Pati pasaka žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, tačiau, atrodo, nėra girdėta vakarų šalims.
  • Pasaka neturi galo. Ji nutrūksta, kai pasirodo juodoji ranka. Akivaizdu, kad kažkas vyksta po to, bet joks pasakotojas to nežino.
  • Pasakos veikėjai:
  • Mama - gan šiuolaikiška, išeina į darbą visai dienai, nesisukioja aplink, taigi - šitai taip pat XXa. Sovietų Sąjungos atributas. Mama duoda gerą patarimą, kurio nepaklausius, kyla grėsmė.
  • Mergaitė - pagrindinė veikėja, neklauso mamos. Apie tai - visa pasaka.
  • Radija - kaip pastebėjome aukščiau, jai valdyti nereikia ypatingų galių, nors ji ir praneša gan paslaptingus ir draudžiamus (mamos draudimas) dalykus, t.y., pasižymi specifiniais maginiais bruožais, kuriuos vertės panagrinėti. Itin ryškus paradoksas - radija yra įprastas prietaisas, kokios dar grėsmės iš jos gali kilti?
  • Karstas ant ratukų - akivaizdi transporto priemonė, nes nedalyvauja aktyviame veiksme (susitikime su mergaite).
  • Juodoji ranka - įdomiausias personažas, pasakoje net neminima, KĄ tokio ta juodoji ranka padarė.

Taigi, perpasakokime pasaką nevaikiškai, o remdamiesi pastebėjimais ir pataisydami kraštutinai netikroviškus dalykus (pvz., transporto priemonės įvažiavimą į butą):

XXa. butas mieste. Sprendžiant iš visko, laikotarpis tarp 1930 ir 1960 metų. Sovietų Sąjunga. Mama išeina į darbą ir palieka savo dukrą namie. Išeidama prisako: neklausyk radijos, nes gali būti kažkas negero. Mergaitė sulaukia, kol mama išeis ir ima gaudyti visokias radijo stotis, kol išgirsta pirmą pranešimą apie tai, kad mieste dedasi negeri dalykai ir jai gręsia pavojus klausyti šios radijo programos. Mergaitė ignoruoja pranešimą, bet, matyt, susidomi, nes klausosi toliau. Radija perspėja, kad gali atvažiuoti juodas "grabas" ant ratukų, t.y., matyt, automobilis, su kuriuo susijusi neapibrėžta grėsmė. Mergaitė kelis tokius pranešimus ignoruoja, kol galų gale atsidaro durys ir pro jas pasirodo JUODOJI RANKA.

Pasaka jau įgauna gana apibrėžtą, tikroviškesnį vaizdą, taigi, nagrinėkime toliau:

  • Karsto atributai: juodas, belangis, ant ratukų. Gana specifinis automobilis. Juo atvažiuoja juodosios rankos savininkas. Jam - tai transporto priemonė, kuria jis atvyksta pas aukas, tačiau aukoms - tai karstas, t.y., mirtis. Pastebėtina, kad juodosios rankos savininkas, sprendžiant iš viso konteksto, turi nugabenti mergaitę į tą juodą karstą ant ratukų.
  • Juodoji ranka - akivaizdžiai nepersonifikuota jėga, tačiau atkreipkime dėmesį - juodoji (o ne baltoji, ne skeleto, ne kruvinoji, ne dar kokia nors), sprendžiant iš visko, tai tiesiog ranka apmauta juodomis pirštinėmis. Ji atstovauja paslaptingai jėgai, apie kurią nieks nenori kalbėti, bet kuri, sprendžiant iš visko, yra labai stipri, valdanti situaciją ir nešanti mirtį. Pati ta jėga yra beasmenė, tai panašu ne į žmogų ar pabaisą, o į kažkokią pavojingą, bet neapibrėžiamą pilką masę.
  • Radija - pati nekenksminga, tačiau galima užtaikyti ant informacijos, kurios NIEKAS NETURI ŽINOTI. Ir jei sužinai tą informaciją, pas tave atvažiuoja juodosios rankos savininkas. Radija sąžiningai apie tai įspėja pati.


Taigi, istorija trečią kartą:

Mama išeidama į darbą sakė mergaitei: neklausyk "Amerikos balso" per radiją. Bet mergaitė nepaklausė mamos. Ji įsijungė radiją, o radijas sakė: "Sovietų Sąjungoje į kalėjimą gali būti pasodintas žmogus, klausantis užsieninių radijo stočių. Žmones sodina radijo imtuvus pelenguojantys saugumiečiai, kurie atvažiuoja savo "voronokais" prie namų, įsiveržia į įtariamųjų butus ir išveža nekaltus gyventojus į konslagerius." Mergaitė, tegul ir suprasdama pavojų, radijos neišjungė, taigi, ją kažkaip užpelengavo. Gal kaimynai įskundė, o gal - pagal prietaisus susekė... Taigi, pasigirsta visrakčio trekštelėjimas, prasiveria durys, ir pirmiausiai mergaitė išvysta juoda pirštine apmautą eilinio KGB-isto (arba NKVD-isto) ranką, bandančią atkabinti durų grandinėlę. Tęsinį galime suprasti patys: mergaitė nutempiama į "voronoką" ir niekada nesugrįžta, jokie jos draugai nieko daugiau apie ją nesužino.

Kaip matome, viskas atsistoja į savo vietas. Telieka panagrinėti, kaip susidarė pasakotojų perduodamas pasakos variantas, kodėl pasaka įgijo tokią specifinę formą:

Taigi, ketvirtas istorijos variantas: ką matė mergaitės draugai (istorijos pasakotojai): mergaitė kasdien klausydavo "Amerikos balso". Ji pati nelabai suprato, kas tai per dalykas, o žinojo tik tiek, kad juodais "voronokais" NKVD-istai išveža nekaltus žmones. Kur išveža - neaišku. Ji pasakojo tai draugams, o pastarieji irgi pastebėdavo, kad kartais dingsta jų kaimynai, kartais vaikšto kažkokie keisti tamsiais ploščiais vilkintys žmonės, kurių veidai būna pridengti aukštais ploščių atlapais... Ir kartą mergaitė dingo... Akivaizdu, kad dingo dėl radijos, akivaizdu, kad ją išvežė žmonės, kurių veidų nieks nemato. Išvežė juodu grabu. O kas toliau jai nutiko, nesužinos niekas... Dėl to pasaka lieka be pabaigos.

Visos pasakos turi prasmę. Visos jos atsiranda kaip keisti, nesuprantami tikrų įvykių perpasakojimai. Prasmę turi ir ši pasaka. Tegul ir vaikiškai magiška. Vaikai daugelio dalykų nesupranta, tačiau savo poetine, metaforine kalba, savo paprastu magišku suvokimu gyvenimo siaubus interpretuoja ir atpasakoja pakankamai tiksliai. Kas keisčiausia - tokios pasakos neretai išlieka žymiai ilgiau, nei tikros, įvykius tiesiogiai atpasakojančios istorijos.

Tai va. Jei kas nori - galime pratęsti interpretacijų kampelį :-) Tiesa, noriu pastebėti, kad jam tikrai tinka tik liaudies kūryba, asmeninė tuo tarpu labiau susives į froidizmą :-)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 07:00 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Labai idomu....Neseniai prisiminiau kaip tik viena lietuviu liaudies pasaka..tiksliau, vakar,...kaip sesyte neleido Joniukui...is..avinelio..pedeles gerti...Broliukas..gavo 3 perspejimus..."Negerk is pedutes, avineliu...virsi.."Broliukas nepaklause....kankinamas..troskulio,..atsigere...ir avineliu...virto...
Toliau - avinelio..nuskendimas...sesytes santuoka, broliuko..gelbejimas tinklais..ir laiminga pabaiga..po vargu...
O dabar susimasciau apie interpretacija...Sakyciau...tai..broliuko..kelione...i girtavimo...liuna,..nuzmogejimas...prapultis...ir gelbejimas..nuo visiskos prazuties....a?Taip trumpai..reziumuojant...? O kodel as anksciau apie tai nepagalvojau?Na, mano laikais mokykloje..interpretacijos..kaipo tokios nebuvo...Dabar, kaip prisimenu...daug tokiu pasaku yra...ju...kalnus perskaicius..knygu...edike...nemirtingoji...Ir ne tik lietuviu...Ypac..daug pasaku su pamokymu...nekisti nosies..kur nereikia....nes uz tai bus nubausta...(paslaptingos durys, kurias draudziama praverti)...perspejimas...(verpsi- isidursi, mirsi)..,pabuciavimas(is pabaisos..virstama...grazuoliu)...xe..paskutinis..fainiausias:)) apie meiles..jega..:)..Kazi..ar i tema cia vartau????? Na, bet man patinka..taip...delioti....mintis... :roll: :roll: :roll:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 07:14 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Tiesa, pamirsau..del froidizmo....Jo..neneigiu...taciau pokalbiuose...forume..ar ne per daug jo? Visi ismintingi...vienas kita supranta...normaliai moka cate bendrauti...normalia lietuviu kalba...Na...forume..kad pavaro...:)...kaip is tribunos....Patikekit, kartais..taip tai "uzknisa", kad ner noro ir skaityti..ilgus...isvedziojimus...Tuo..labiau,kad kad...uzsikukaves...dalyvis..i lankas..nusikukuoja....Tai kam reikalinga...normali bendravimo priemone-snekamoji...lietuviu..kalba? Ji tokia grazi..:)
Zinau, kad sulauksiu..pasakymu...netinka- neskaityk,...nemoku kitaip bendrauti...,....Taciau tai ne atsakymas...i mano pasiulyma..kalbeti..visiems forumo dalyviams...suprantama..kalba...Isimtimi laikyciau adminus...jie daznai pateikia tema...analizuoja kitu pasisakymus...daro apzvalgas..Siulyciau atminti..kad forume..lankosi..ivairaus issilavinimo....zmones..:)
Na, dabar..galima dirti..mano kailiuka....xexe...Laukiu...:)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 09:05 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Oi, apie avinėlį ir balutę - tai jau sunkus atvejis. Alkoholizmo interpretacija čia atrodo tinkama, tačiau pasaka gerokai senesnė už pirmąją, dėl to jos prasmė identifikuojama žymiai sunkiau.

Pastebėtina, kad su balomis Lietuvių mitologijoje susijusi chtoninė Velnio figūra, t.y., avinėliu tampantis broliukas simboliškai miršta, pereidamas Velnio valdžion. Kita vertus, alkoholis visai lyg ir derintųsi prie Velnio, taigi, tavo interpretacija nuo to tik sustiprėja.

Simbolinis rišimas virvėmis - irgi visai natūralu, o ir šmaikštokas girtuoklio, bliaunančio avino balsu, vaizdas tik sustiprina įspūdį :-)

Kita vertus, verpstas, įsidūrimas ir kraujas - tai jau froidizmu kvepianti situacija, kuri, tiesa, keista: mergaitė įsiduria, simboliškai praranda nekaltybę ir užmiega, o kodėl? O iš kur atsiranda ją prakeikusi ragana? O kodėl ji atsibunda, kai ją pabučiuoja karalaitis (t.y., vėl lytiniai santykiai?). Čia jau prisipažįstu, neturiu greitų minčių, nors veiksmai truputį primena panašumų magiją: verpstė v.s. jos magiją panaikinantis karalaitis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 09:16 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 30, 22:19
Pranešimai: 566
Miestas: Strasbūras
kartais ir assh neikandu kas kaip :)bet geriau nutyliu ..lai zmones rasho argi gaila.. o perksiatys..ir analizuos..tas kas ishmano tai :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 09:31 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Tai kad tikrai idomu...:)) Reiks pasiknisti..po tas verpstes...raganas...ir pabuciavimus...ir uzmigimus...Tai ka simbolizuoja karalaites miegas?Minti..turiu...ale...ka neprasauciau...pasitikrinsiu...:)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 09:40 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 30, 22:19
Pranešimai: 566
Miestas: Strasbūras
Vaikiškose pasakose karalaitės bučiuoja rupužes, ir jos virsta karalaičiais. Tikrame gyvenime karalaitės bučiuoja karalaičius, ir jie pavirsta rupūžėmis.... :lol: :lol:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Liepa 24, 09:56 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Ania? Tai mes visi..rupkes:)))??????O as dar galvojau, kad da biski..grazi..:)) esu..:)
:difus_23


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 49 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Paspauskite ant banerio - taip pareklamuosite savo Laikas.lt :-)

468x60.lt - Keiskimes reklaminemis antrastemis


Burgzt Banner Exchange


Installation by Brigin