RB rašė:
Ne tai, kad mėgčiau McDonalds (nors ledų kokteiliai ten skanūs), bet va melas ar kliedesiai man irgi nepatinka.
Taigi, nepretenduoju į absoliučią teisybę. Tiesiog prieš porą metų pasitaikė tokia knyga, Eric Schlosser "Fast Food Nation", kuri mane labai pakraupino. Deja, Internete dabar jos nesuradau, bet verta paskaityti. Pats ne viskuo, kas ten rašoma, patikėčiau, ale vis viena kraupu.
RB rašė:
Galima kokį nors šaltinį apie tai, kad natrio gliutamatas yra kancerogenas ar sukelia pripratimą? FDA (Food and Drugs Administration) 1959 pripažino jį visiškai saugiu, tą patį 1991 metais patvirtino ES maisto produktų mokslo komitetas (European Communities' (EC) Scientific Committee for Foods), 1992 metais tą patį patvirtino JAV medikų asociacijos mokslinių reikalų taryba, o 1987 metais jungtinis maisto priedų ekspertų komitetas (sudarytas JTO maisto ir agrikultūros organizacijos ir WHO) priskyrė natrio gliutamatą saugiausiųjų maisto priedų kategorijai.
Tai tiek apie natrio gliutamatą sako mokslas
Sorius, atrodo susipainiojau per pavadinimus, sudarytus iš aminorūgščių vardų. Yra gliutamatas ir aspartamas
Taigi, naudojami jie abu, kaip maistą pagardinantys priedai. Prisirišama paprastai prie gliutamato (beje, plačiai naudojamo kinietiškuose patiekaluose, kaip prieskonis), o kancarogeninį poveikį turi aspartamas, žr. kad ir
http://www.ever.ch/aspartam.htm ,
http://www.mercola.com/article/aspartam ... ver_up.htm - šis priedas aukštoje temperatūroje skyla, išskirdamas didelius kiekius kancarogeninių medžiagų, įtariama, kad ir grynas gali turėti kancarogeninį poveikį.
RB rašė:
Norėtusi šaltinio. Nes tiek teiginiai, kad niekas netikrina hormonų kiekio mėsoje, tiek teiginiai, kad jaučių augimo hormonai skatina žmonių nutukimą reikalauja pagrindimo. Beje, augimo hormonai paprastai skatina ne tiek riebalinio, kiek raumeninio audinio formavimasi (kitaip ir veršius jais šerti prasmės nebūtų, kokia nauda iš lašinių?)
Taigis, kokia nauda iš lašinių - faršas. Taigi makdonaldsų hamburgerių kotletukai - iš faršo, o ne ištisinės mėsos. O augimo hormonas skatina visų trijų audinių - ir jungiamojo, ir riebalinio, ir raumenų augimą. Išskirtinį raumenų augimą skatina tik vyriški hormonai (androgenai, testosteronas ir artimi preparatai, pvz., kad ir kultūristų mėgstamas metandrostenolonas aka metanas), tuo tarpu riebalų kaupimą skatina moteriški hormonai (estrogenai). Beje, į pašarus dedami ir tie ir anie
O dėl to, kad jaučiams skirti hormonai veikia žmones - taigi akivaizdu, hormonai tai pas mus tie patys
Kitas klausimas būtų paukščių hormonai, čia jau ginčytis galima daug... Apie hormonus žr., kad ir
http://www.liverdoctor.com/05_toxins.asp?print=true ,
http://www.preventcancer.com/press/rele ... y31_99.htm arba tiesiog Google, pagal žodžius hormonal food safety ar pan.
Klausimas dėl tikrinimo paaiškinamas paprastai - būdų, kaip identifikuoti nežinomas medžiagas, nėra, o žinomos į tikrinamų sąrašus pakliūna tik per kelerius metus. Tuo tarpu tų hormonų pelningumas LABAI LABAI didelis. Paprasta, ar ne?
RB rašė:
Ir vėl norėtusi šaltinio. Celiuliozė duonoje – pakankamai neįtikinamai skamba, sorry.
Beje, vargu ar nuorodas į veganų puslapius priimsiu kaip patikimus šaltinius
Nežinau, kas yra veganai. O celiuliozė - vienas iš natūralesnių priedų, ribotai naudojamų, kaip maisto papildas, užpildas. Nedideliais kiekiais jos yra visuose miltų gaminiuose. Tik tiek, kad į kai kuriuos pridedama tyčia, neproporcingai. Popierius, trumpai tariant. Perteklinis celiuliozės kiekis sukelia virškinimo sutrikimus, pvz., kaip prisirijus pjuvenų. Kaip plastifikatorius dažniausiai naudojamas skaidytas (sieros rūgštim apdirbtas) krakmolo sirupas, maltodekstrinas.
O šiaip... Tikrai, norėjau pavaryti ant Makdonaldso, todėl ir pasakiau, ką galvoju ir ką prisiminiau skaitęs. Gal truputį per daug sutirštintai ir pajuodintai parašiau, tačiau man ta įstaiga kelia pasibaisėjimą... Vat taip vat.
Gal problema net ne pačiame Makdake, o šiuolaikinėje globalizacijoje ir visoje maisto pramonėje - ar pastebėjote, kaip keičiasi maisto produktai parduotuvėse? "Rūkyta" mėsa gaminama mirkymo būdu... Ima gabalą mėsos ir mirko aromatizatorių tirpaluose, be jokio rūkymo. Daktariška dešra pavirto į mirkytą popierių su maltų atliekų priedais, o visi vaisiai ir daržovės iš parduotuvių dvokia chemikalais
Beje, iki ko prieinama - berods FCC svetainėje (JAV vyriausybinė organizacija) prieš porą mėnesių buvau radęs ataskaitą apie padirbinėjamus produktus Kinijoje - jie net kiaušinius padirbinėja pramoniniais mastais. Tai va... O apie kraujo plazmos panaudojimą mėsos gaminiams prieš porą dienų rašė Delfis... Taigis.