Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2024 Balandis 16, 07:51

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 62 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Kitas
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 26, 23:11 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Ačiū už padėkas, ale man visąlaik malonu, ypač, kai mano mėgėjiški pastebėjimai gali bent kiek pagelbėti :-)

Filatelistų klubo, deja, nežinau jokio. Girdėjau (tik girdėjau), kažkur Vilniuje toks klubas yra. Taip pat girdėjau, kad ir Šiauliuose kažkur filatelistai renkasi. Taigi, matyt, kad renkasi ir Kaune, ir Klaipėdoje, ir kituose miestuose. Bet tai tik šiaip, ką girdėjau, detalių nežinau.

O vat kas domina... Hitleriukai kažkada domino... Vėliau pasidarė neįdomūs, nebent šiaip, kad turėti kelias dešimtis pavyzdinių :-) O ir šiaip, tie hitleriai - bene mažiausią vertę turintys Reicho ženklai - visų jų kaina atitinka prekybinį antkainį :-) Ai, bet čia šiaip, kaip sakant, skonio reikalas :-)

Iš Reicho ženklų man patys įdomiausi buvo infliaciniai - jų vertė irgi nedidelė, bet ko verti jau tie juokingi užrašiukai - "10000 Mark", "100000 Mark", "1000000 Mark", "1000000000 Mark" :-)

Aišku, domina ir lietuviški pašto ženklai, tik kad tie nauji - didele dalimi kažkokie nerišlūs, o seni - didele dalimi nesuvokiamai brangūs (aišku, išskyrus tuos smetoniukus, standartines laidas ir pan.).

Dar labai įdomu šiaip pasaulinis rinkimas - bent po vieną ar kelis kuo senesnius visų egzistavusių ir egzistuojančių pasaulio šalių pašto ženklus turėti. Gaunasi toks labai malonus rinkinukas :-)

Ir dar, kažkaip prieš kokį pusmetį pamačiau Filop ženklus ir prisipirkau jų visą krūvą :-) Aišku, galit sakyti, kad tai ne filatelija, ale kažkaip man Filop ženklai atrodo žymiai tikresni už daugumą naujų lietuviškų. :-) Sakykim taip - filatelijai artimas meninis kolekcionavimas :-)

-------------

Truputis mėgėjiškų blevyzgų apie katalogus:

Amerikiečių leidžiamas Scott katalogas veik vieningai pripažįstamas geriausiu (universalumo prasme), juolab, kad jame ir klaidų mažai, ir orientacinės kainos pateikiamos. Dar vienas rimtas dalykas: Scott neįtraukinėja pašto ženklų, kurie buvo išleisti tegul ir legaliai, bet grynai spekuliaciniais tikslais (ne paštui), pvz., Manama ir pan.. Taigi, jei gražaus gėlėto Afrikos valstybėlės ženklo Scott kataloge nėra, galite drąsiai jį ignoruoti, nes tai fufelis :-)

Vokiškas Michel katalogas neretai kaltinamas totaliais nusišnekėjimais (ypač - spekuliacinių bei netgi fantastinių laidų įtraukimu), tačiau sako, esą kainos ten tikslesnės, atitinka europines, be to - apimtys didesnės ir didesnė tikimybė rasti trečiųjų šalių ženklus (pramaišiui su niekad neišleistais falsifikatais :-) ).

Dar yra Yvert ir Tellier (Yvert et Tellier) katalogas, kuriame, tiesa, orientuojamasi į klasikinius bei prancūziškus ženklus. Ir leidžiamas jis prancūziškai. Katalogo aprėptis - Prancūzija, Monakas, Andora, Prancūzijos buvusios ir esamos kolonijos, atskira laida - klasikiniai ženklai iki 1875. Kadangi šio katalogo sudarytojai remiasi seniausiomis mokslinės filatelijos tradicijomis, šis katalogas laikomas ypatingai tiksliu savo srityje.

Ir, galų gale, yra Stanley Gibbons katalogas - jame tiksliausiai išvardinti yra Britanijos bei Britų Sandraugos ženklai, įskaitant ir daugybę buvusių bei esamų kolonijų. Šioms šalims Stanley Gibbons katalogas yra vos ne autoritatyvus. Taip pat, kiek žinau (nors nesu tikras), jame vardinami ir kitų šalių ženklai.

Atskiras pastebėjimas apie kainas: visos kataloginės kainos yra orientacinės, nuo realybės nukrypstančios ir į viršų, ir į apačią iki poros kartų. Tiesa, dažniau visgi kataloginės kainos būna didesnės, nei realios. Taip pat - visuose kataloguose minimalios nurodomos kainos visiškai nesutampa su ženklų realiomis kainomis: pvz., Scott minimali kaina maždaug 2000 metais buvo 20 JAV ct (girdėjau, kad dabar - dar daugiau) - šis dydis reiškia ne ženklo vertę, o pardavimo savikainą, susidedančią vien iš ženklo laikymo parduotuvėje išlaikymo, kasos čekio išmušimo, sugaišto pardavėjo laiko, mokesčių valstybei, etc., neskaičiuojant ženklo vertės. T.y., ženklą, Scott kataloge pažymėtą 20 JAV ct, galite Lietuvoje nusipirkti ir už 2-3 Lietuvos centus (maždaug tokia yra minimali pardavimo savikaina Lietuvoje).

Tai tiek apie pasaulinius katalogus. Taip pat, kiekviena šalis leidžia nacionalinius katalogus, pašto administracijos leidžia metinius, žymiausi filatelijos specialistai leidžia teminius, etc.. Tiesa, nelabai rekomenduočiau besąlygiškai remtis naujais nepriklausomybės metų lietuviškais metiniais katalogais - kai kuriuose iš jų labai keistų fufelių pasitaiko apie atmainas prirašytų... Na, bet čia jau mano mėgėjiška nuomonė - gal ir nusišneku :-)

Prieš kiek laiko siunčiausi truputį pasaulio katalogų PDF formatu, Scott daugiausiai, kai tik surasiu vietos, kur nors įmesiu, pasidalinimui :-)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 27, 01:03 
Aš taip pat naudojuos Scottu pdf formate, bet kiek mano reikmėm jo reikia tai jis tinka tiesiog idealiai ir jau bent naujokam tai manau yra be priekaištų. Į kainas tai aišku ten žiūrėti nelabai protinga.


Fanas dėl JAV ketvirtukų tai reikėtų nebent šių metų dviejų pačių naujausių, kurių manau 99% dar neturėsi, visus kitus turiu, nes per juos ir pradėjau rinkti JAV :wink: ?


Į viršų
  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 27, 11:49 
Atsijungęs
Labai senbuvis
Labai senbuvis

Užsiregistravo: 2006 Gruodis 22, 19:51
Pranešimai: 1929
Svečias, reikėjo iškart įvardinti kokios ten valstijos, bet dabar jau nieko :> iš 2006 radau tik Nebraskos valstijos monetą.
Aš turiu vieną (manau, kad) infliacinę Vokietijos monetą: 1923 metų 200 markių. taip ir nesupratau, kas yra tie Filop pašto ženklai, gal kokių pavyzdžių turi?

p.s. jeigu kam reikia Rusijos, Lenkijos, Mongolijos, Bulgarijos arba Kubos katalogo tai aš be problemų galiu persiųsti per skype (jeigu turit) o jeigu neturit tai per http://www.yousendit.com


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 27, 12:38 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Filop - tai tokia neformali grupė dailininkų filatelistų, pavadinimas išsišifruoja, kaip "FIL-atelinė OP-ozicija". Tiesiog keli gan politiškai nusiteikę dailininkai nusprendė, kad Lietuvos paštas mala š..., leisdamas ženklus, kurie yra per daug klaikūs, kad tinkamai reprezentuotų Lietuvą - ir meniniu požiūriu, ir spaudos kokybe. Taigi, Filop leidžia tokius ženklus, kokie lietuviški ženklai turėtų būti iš tikrųjų :-) Tarp kitko, apie 1990 jie buvo išleidę ir SSRS ženklų perspaudus, kurie ribotais kiekiais buvo panaudoti realioje pašto veikloje (esu kažkada matęs siųstų laiškų su šiais perspaudais). Filop turi ir savo svetainę - http://www.filop.org/ , tik kad ten pašto ženklų pavyzdžių nelabai daug tėra.

Žodžiu, kai prisiruošiu, nuskanuosiu, ką turiu iš Filop pašto ženklų ir sudėsiu į atskirą temą - jie tikrai tęsia menines ikikarinės Lietuvos pašto ženklų tradicijas, yra į ką pažiūrėti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 27, 13:49 
Filop pašto ženklų jei neklystų kažkas pardavinėjo pirkyje, tokiu pat niku FILOP, bet kuriuo atveju, manau čia skonio reikalas, o aš juos priskirčiau prie šiaip sau gražių eilinių paveiksliukų perforuotais kraštais. Tas pats kaip monetos, kurios realiai netinkamos atlikti savo tikrąją paskirtį.


Į viršų
  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 27, 14:25 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Jo, formaliai, išskyrus pirmuosius sovietinių perspaudus (o ir tai, su sąlyga, kad perėjusius paštą), Filop pašto ženklai tėra paveiksliukai - vinjetės. Tačiau kažkaip žymiai kokybiškesni :-) Pradedant spaudos kokybe (po galais, Lietuvos paštas tėra tik vieną seriją - "Mare Balticum" atspausdines ne ofsetu, o ir tai, tik švedų priverstas) ir baigiant meniniu atlikimu (apie didžiausius Lietuvos pašto šedevrus jau rašiau kitoje temoje).

Štai tuo Filop ženklai ir įdomūs :-)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 27, 17:56 
Atsijungęs
Labai senbuvis
Labai senbuvis

Užsiregistravo: 2006 Gruodis 22, 19:51
Pranešimai: 1929
gaila, kad aš tu Filop ženklų niekada nematęs, bet svetainėje pasirodė, kad jie iš tiesų gana neblogi. manau, kad iš jų svetainės neapsimoka pirkti, nes dar ir siuntimas kainuotų, taigi galbūt jų galima rasti ant tauro kalno? kai kurie vokai netgi juokingi.
bet aš nesuprantu, kodėl tiek reikia nervintis apie Lietuvos pašto ženklus? aišku aš sutinku, kad tie, kuriuos parodei kažkurioj temoj atrodo baisiai ir kai kur net šlykčiai, bet Lietuva spauzdina jų daugiau ir gražesnių. visai nesenai gavau laišką su Ratkevičiaus paukščiais. man asmeniškai jie pasirodė visai gražūs.. (pats naujųjų Lietuviškų ženklų neperku, bet kai gaunu laiška tai aišku, kad nusiklijuoju)
p.s. gal kas žino kaip ten yra su Jav ženklais? ar jie nekokybiški ar ką, kad vieną kartą bandžiau juos nulipdyti įkišdamas į puoduką su karštu vandeniu, tai jie visiškai išbluko. kitą karta gavau atvirlaiškį taigi pamaniau, kad su garais bus geriau. tada jie ne tik šiek tiek išbluko, bet dar ir susiraukšlėjo!


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gruodis 27, 18:41 
Atsijungęs
Visažinis
Visažinis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Gruodis 19, 11:19
Pranešimai: 3703
Matai tractor dėl tų Filop tai ką aš ir sakau man ir jie šiaip gražiau padaryti, bet... kaip proginės banko monetas-žaisliukus sunku vadinti tikromis monetomis taip Filop ženklams sunku prikabinti žodį - pašto :wink: Be to jei dar progines monetas galima laikyti monetomis, tai kaip su Filop nežinau, kaip suprantu ten tas pats kaip aš pats sau prisispauzdinčiau ženkliukų? Bet čia aišku tik mano nuomonė, tuo kolekciojos ir ypatingos, kad kiekvienas renkasi individualiai.

fanas aš ir kaip tik gavau voka su Ratkevičiaus balandžiais nežinau gal ir nieko, man iš Lietuvos patiko serija su žymiais žmonėmis iki 1999m atrodo, o šiaip didžioji dauguma tikrai kažkokie nepatrauklūs, neįdomūs matyt todėl ir renku dažniausiai tik nuklijuotus nuo vokų. O amerikietiški kažkokie tikrai prastesni ir tie klijai dažnai kaip snarglys koks :lol: nelabai lengvai atsiklijuoja o dar dažnai po to albume prilimpa.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 62 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Paspauskite ant banerio - taip pareklamuosite savo Laikas.lt :-)

468x60.lt - Keiskimes reklaminemis antrastemis


Burgzt Banner Exchange


Installation by Brigin