Skanumynai iš grybu
Baravykai, pakepinti savo sultyse.
500 g šviežiu baravyku, svogunu, 1 – 2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai grietines, puse šaukštelio maltu pipiru, druskos.
Vidutinio dydžio baravykai gerai nuplaunami. Kepureles ir koteliai supjaustomi gabaliukais, sudedami i keptuve ir kepami, kol atsiradusios sultys išgaruoja. Tada dedamas sviestas, smulkiai supjaustyti svogunai ir maišant dar pakepinama 10 min. Po to beriama druskos, pipiru, pilama grietine ir vel pakepinama 5 min. Vietoje grietines galima ipilti ir vandens.Patiekiama su virtomis bulvemis.
Baravykai su grietine ir suriu
500 g šviežiu baravyku, 2 šaukštai sviesto, puse stiklines grietiines, 25 g fermentinio surio, šaukštelis miltu, druskos, krapu ar petražoliu lapeliu.
Nuplauti grybai perpilami verdanciu vandeniu, nuvarvinami, supjaustomi gabaliukais, pasudomi ir pakepinamisvieste. Baigiant kepti, iberiama miltu, išmaišoma, ipilama grietines, užvirinama, apibarstoma tarkuotu suriu ir apkepama orkaiteje.Patiekiant apibarstomi krapu ar petražoliu lapeliais.Tokiu budu galima paruošti ir kitu rušiu bei konservuotus grybus. Tik nuo pastaruju nupilamas skystis ir jie gerai išplaunami, o jei sudyti – išmirkomi šaltame vandenyje, nuvarvinami ir supjaustomi. Toliau gaminami, kaip švieži grybai.
Grybai, troškinti baltajame vyne
400 g grybu, 3 – 4 šaukštai sviesto, 2 šaukštai miltu, 3 šaukštai baltojo vyno, cesnako, petražoliu lapeliu, maltu pipiru, druskos
Nuvalyti, nuplauti ir supjaustyti švieži grybai apkepinamisvieste, prie ju pridedama sutrinti cesnako, smulkiai supajustytu pertažoliu lapeliu, maltu pipiru, miltu, druskos, užpilama vynu ir trupuciu vandens. Troškinama ant mažos ugnies, kol grybai suminkštes.P.S. Vaikams galima duoti ne daugiau kaip 1 porcija.
Užkandis Musmires”
100g sudytu grybu, 2 marinuoti agurkai, 2 vidutinio dydžio prinoke kieti pamidorai, 2 svogunai, 2 šaukštai tirštos grietines, šaukštas aliejaus, 3 kiaušiniai, petražoliu lapeliai, druska, šaukštelis garstyciu, pipiru.
Šiam užkandžiui tinka ruduokes, paliepes, kelmuciai ir kt. Sudyti grybai perrenkami, jei labai surus – išmirkomi. Grybai, agurkai supjaustomi nedideliais gabaleliais, pridedama iš pomidoru išskobto minkštimo. Svogunai smulkiai sukapojami. Kietai išvirtu kiaušiniu platesni gabalai nupjaunami ir pro juos išimami tryniai. Pastarieji ištrinami su grietine, aliejumi, garstyciomis. Pridedama pipiru, druskos (jei patinka galima ilašinti truputi acto). Nupjauti kiaušiniu baltymu galai sukapojami, sudedami i paruoštas daržoves bei grybus ir viskas išmaišoma. Tušti kiaušiniu baltymai prikemšami paruoštos mases, o likusi, gražiai sudedama i lekšte ir pabarstoma supjaustytais petražoliu lapeliais. I viduri sutatomi idaryti kiaušiniu baltymai nupjautu galu i apacia. Pomidoruose išpjaunamos koteliu vietos, pro jas išimamos seklos, paliekant prie odeles nestora minkštimo sluoksni. Pomidoru vidus pabarstomas druska bei pipirais. Taip paruoštos keporeles užmaunamos ant sustatytu kiaušiniu. Ju viršus pabarstomas smulkiai kapotu kiaušinio baltymu arba aptaškomas grietine. Vietoje pomidoru galima uždeti naturalias grybu kepureles. Tinka pievagrybiu, umedžiu ar kitu grybu dubenelio pavidalo kepureles. Jos išverdamos pasudytame vandenyje.
SKANAUS