Brigin.lt
http://www.brigin.lt/forumas/

Etiketas prie stalo
http://www.brigin.lt/forumas/viewtopic.php?f=45&t=4007
Puslapis 15

Autorių:  asha [ 2008 Kovas 14, 11:00 ]
Pranešimo tema:  Etiketas prie stalo

Na, bendromis jėgomis , aišku, kam įdomu, pabandykim kai ką pasiaiškinti.
Sėdame už serviruoto stalo. Neretai kyla klausimai- nuo ko pradėti?
Kaip valgyti tą ir aną, kad kaimynai nežiūrėti baltomis kaip į kokį aborigeną ir kad pats nesijaustum nejaukiai.Manau, kad čia klausti (tai svarbiausia) ir atsakyti galės visi( ne mažiau svarbu) , kam kas įdomu ar norisi ką pasitikslinti.
Pradžiai brėžinukas. Pabandykim nustatyti, kam skirti visi tie indai, įrankiai?
Taip numeriukais ir pabandykim išvardinti.

:D

Prikabintas failas:
dengiame.jpg
dengiame.jpg [ 98.96 KB | Peržiūrėta 960 kartus(ų) ]

Autorių:  Balvonas [ 2008 Kovas 14, 14:43 ]
Pranešimo tema:  Re: Etiketas prie stalo

Su bokalais maždaug aišku (ateis padavaila ir pats pripils ten kur reikia), su įrankiais irgi (reikia pradėti nuo kraštinių), žiurėk ką daro kiti ir pats elkis panašiai.
Aš asmeniškai esu dundukas šiuose reikalose, neturiu nei skonio nei rafinuoto išsilavinimo. Todėl manes geriau nekviesti į tokį banketą, neįvertinsiu :D Valgau čepsėdamas ir labai greitai, kaip į gaisrą skubu, beveik nenaudoju peilio, bet užtat suvalgau viską. Po manes nei šuniui, nei kiaulei nieko nelieka :D Jeigu kas ir jaučia diskomfortą tai, pasikartosiu, manes geriau nekviesti, bet aš asmeniškai esu ramus kaip belgas, visiškai nekomplesuoju, ir man visiškai negėda. Esu užaugės kaime, o ten pirmas ir vienintelis įrankis - šakutė, kartais šaukštas ir rankų pirštai. :D :D :D

Autorių:  Newa [ 2008 Kovas 19, 18:09 ]
Pranešimo tema:  Re: Etiketas prie stalo

Su taurėmis maždaug aišku - duos vyno ir šampano... :)
Apskritai, nematau jokio reikalo nerimauti, jei ateini ten, kur stalas jau padengtas – sėdiesi, ir jei ko nežinai, kai atneša patiekalą, tai atsipalaiduoji ir improvizuoji kaip Pretty Woman holivudiniam filme... Kultūringi žmonės niekada „nepastebės“, ką darai netaip, o ir visokie snobai lai nors laikinai atsigauna, kad galutinai neužsismaugtų etiketo pinklėse :wink:
Kitas reikalas, jei stalą serviruoti tenka pačiai :!: Bet jei neapsunkini savęs įmantrių patiekalų gausa, tai galima išsisukti ir su paprasčiausiais indais ar įrankiais. Kadaise mane taip sužavėjo porcijiniai troškinimo indeliai ( čia pagiriamasis žodis Lietuvos keramikams), kad pradėjau specializuotis troškinių gaminimo srityj ir laikas nuo laiko vaizdinės įvairovės dėlei vis įsigyju kokį naują patikusį rinkinį. Dabar turiu kokius šešis ir vargo neturiu su kviestiniais pietumis – net „etatiniai“ svečiai jokio kito vaizdo bei skonio pakolkas nepageidauja [ na aš, aišku, irgi kaskart vis pasistengiu jų nenuvilti – tai kokį retą grybą, tai sraigę ( nepainioti su sraigute!), tai pelėsio gabaliuką ( t.y. sūrio), tai žolės saują skonio paįvairinimui įmetu :difus_1 ] Sunkiau buvo nusipirkti prie tų indelių deramus šaukštus – arba superprašmatnūs ir brangūs, arba verti Grūto parko kolekcijos.
Ko tikrai nemėgstu – tai plasmasinių indų; ypač tų dabar taip išpopuliarėjusių plastikinių servetėlių-padėkliukų su klaikiai ryškiomis gėlėmis-iškart apetitas dingsta... :difus_2

Autorių:  asha [ 2008 Kovas 19, 18:40 ]
Pranešimo tema:  Re: Etiketas prie stalo

Oi, Newa, kaip man daržovių troškiniai su mėsos gabaliukais iš tokių indelių skanu..:)))
O iš praktiškojo Balvančiko dar rašydama žinojau, kokio atsakymo laukti ir ką jis pasakys.. :D :D :D
O šiaip, užsiskaičiau įdomių dalykų apie paukštienos valgymą.Buvo kalbama, kad visai padoru valgyti pirštais laikant už kauliuko. Dabar skaitau, kad ne. Peiliu nupjaustoma visa mėsytė,prilaikant šakute, o tada valgoma. Galima prilaikyti atsargiai pirštais, paskui pasinaudojama servetėlėmis. Bet dar, pirštais galima imt paukštieną, kai ant stalo padėtas specialus vanduo pirštams pamirkyti, ten su citrinomis ir visokiais vaisiais..Jej, dar kas gali paimti ir atsigerti.. :D
Na, kaip jūs valgytumėte šašlyką, patiektą ant iešmo? :D
Virtą kiaušinį, patiektą stovelyje? :D



Įdėsiu tą atsakymą, kad man nenusimestų. Kam reikės vertimo, pasakykit. :)

Prikabintas failas:
Stalas.jpg
Stalas.jpg [ 145.82 KB | Peržiūrėta 786 kartus(ų) ]

Autorių:  ???????? [ 2008 Kovas 19, 21:57 ]
Pranešimo tema:  Re: Etiketas prie stalo

[quote="asha"]Oi, Newa, kaip man daržovių troškiniai su mėsos gabaliukais iš tokių indelių skanu..:)))
O iš praktiškojo Balvančiko dar rašydama žinojau, kokio atsakymo laukti ir ką jis pasakys.. :D :D :D
O šiaip, užsiskaičiau įdomių dalykų apie paukštienos valgymą.Buvo kalbama, kad visai padoru valgyti pirštais laikant už kauliuko. Dabar skaitau, kad ne. Peiliu nupjaustoma visa mėsytė,prilaikant šakute, o tada valgoma. Galima prilaikyti atsargiai pirštais, paskui pasinaudojama servetėlėmis. Bet dar, pirštais galima imt paukštieną, kai ant stalo padėtas specialus vanduo pirštams pamirkyti, ten su citrinomis ir visokiais vaisiais..Jej, dar kas gali paimti ir atsigerti.. :D
Na, kaip jūs valgytumėte šašlyką, patiektą ant iešmo? :D
Virtą kiaušinį, patiektą stovelyje? :D

karoč, kadangi viską apie viską jau žinai, gali kviest mane į svečius. gal net ir ateisiu. :twisted:

Autorių:  asha [ 2008 Kovas 19, 23:10 ]
Pranešimo tema:  Re: Etiketas prie stalo

???????? rašė:

karoč, kadangi viską apie viską jau žinai, gali kviest mane į svečius. gal net ir ateisiu. :twisted:

Dar negaliu, Klaustuk, reikia pasiaiškinti, kaip su tais šašlykais- va tep gruziniškai- čyrrrkšt dančiais nuo iešmo, ar visgi kitaip?a? :lol:

Autorių:  Balvonas [ 2008 Kovas 20, 10:59 ]
Pranešimo tema:  Re: Etiketas prie stalo

Ne, man šašlyką patinka valgyti iš bliudelio/lekštės. Paimi su šakute, imerki į kečiupa, juodos duonos atsikandi, šviežio agurko, pomidoro, užsigeri vynuogių sultimis, arba vynų, niam niam.
P.S mano šašlyko receptas:
vištą supjaustyti gabalais, palaikyti aluje arba vyne apie 20-30min. Ir kepti virš žarijų. Mesitė buna minkštą, sultingą. Labai labai skanu. Iš kiaulienos darau kiek kitaip. Kai varau į gamta, tai paimu 2 šaldytas vištas ir 3-litriaką marinotos kiaulienos. Užtenka beveik visai savaitei. Šašlykas buna kasdien ant pietų :D :D :D .

Autorių:  ???????? [ 2008 Kovas 20, 13:57 ]
Pranešimo tema:  Re: Etiketas prie stalo

Balvonas rašė:
Ne, man šašlyką patinka valgyti iš bliudelio/lekštės. Paimi su šakute, imerki į kečiupa, juodos duonos atsikandi, šviežio agurko, pomidoro, užsigeri vynuogių sultimis, arba vynų, niam niam.
P.S mano šašlyko receptas:
vištą supjaustyti gabalais, palaikyti aluje arba vyne apie 20-30min. Ir kepti virš žarijų. Mesitė buna minkštą, sultingą. Labai labai skanu. Iš kiaulienos darau kiek kitaip. Kai varau į gamta, tai paimu 2 šaldytas vištas ir 3-litriaką marinotos kiaulienos. Užtenka beveik visai savaitei. Šašlykas buna kasdien ant pietų :D :D :D .


geriau vieną kartą paragauti, nei šimtą kartų skaityti. laukiu pakvietimo. :twisted:

Puslapis 15 Visos datos yra UTC + 2 valandos
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/