Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2018 Birželis 23, 02:48

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 11 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema: Vaisių ir daržovių užterštumas
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 26, 02:27 
Atsijungęs
Ypač senbuvis
Ypač senbuvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Liepa 19, 01:54
Pranešimai: 6101
Miestas: Kaimas prie Atlanto
Vaisių ir daržovių užterštumas

Kiekvieną dieną vienur ar kitur išgirstame: valgykite kuo daugiau vaisų ir daržovių, ir taip užsitikrinsite sau gerą sveikatą bei ilgaamžiškumą. Tačiau laikai keičiasi. Ir nemažai dalykų, kas buvo aksioma mūsų tėvų ar senelių laikais, tapo abejotinu dalyku šiandien. Taip pat ir šis teiginys. Vis garsiau mokslininkams kalbant apie įvairiomis cheminėmis medžiagomis užkrėstą mūsų maistą, mes turime labai gerai pagalvoti, ar tai, ką valgome, mus gydo, ar atvirkščiai. Ne išimtis - vaisiai ir daržovės. Pasirodo, kad ir jie „sveiki“ yra toli gražu ne visi.

Vaisiai ir daržovės - pagrindiniai vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltiniai
Šviežiuose vaisiuose ir daržovėse yra daug antioksidantų, kurie saugo organizmo ląsteles nuo pažeidimų, padeda išvengti kraujo krešulių ir uždegimo. Antioksidantai sulaiko kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie natūraliai gaminasi vykstant cheminėms organizmo reakcijoms. Taip pat vaisiuose ir daržovėse yra gausu maistinių skaidulų, padedančių pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas. Be to, šviežiuose vaisiuose ir daržovėse yra fitoaktyviųjų medžiagų, kurias augalai patys gaminasi, siekdami apsisaugoti nuo virusų, bakterijų ir pelėsinių grybelių. Patekusios į žmogaus organizmą, šios medžiagos mažina riziką susirgti daugeliu ligų: vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, osteoporoze, katarakta, diabetu, šlapimo sistemos infekcijomis. Mitybos specialistams vienaip ar kitaip reglamentuojant suvartojamų maisto medžiagų kiekį, vienintelių vaisių ir daržovių kiekis yra neribojamas. Jų valgyti galima tiek, kiek norisi, kiek reikalauja organizmas. Yra rekomenduojama kasdien suvalgyti ne mažiau kaip penkias porcijas vaisių ar daržovių (viena porcija yra lygi vienam vidutinio dydžio obuoliui arba vienam puodeliui uogų ar susmulkintų daržovių).

Pesticidai – rimtas pavojus žmogaus sveikatai
Tačiau vaisių ir daržovių vartojimas turi ir kitą medalio pusę - daugelis iš jų yra užteršti nuodingais žmogaus organizmui chemikalais – pesticidais. Pesticidai - tai medžiagos, skirtos kovai su įvairiais organizmais, galinčiais pakenkti vaisų ar daržovių augimui: piktžolėmis (herbicidai), grybais ir grybeliais (fungicidai), vabzdžiais (insekticidai), erkėmis (miticidai), graužikais (rodenricidai) ir kt. Be to, vaisiai ir daržovės yra purškiami įvairiomis priemonėmis, kad ilgiau išsilaikytų transportavimo metu, parduotuvėse, arba dirbtinai nokinami. Todėl mūsų stalą jie pasiekia turėdami dešimtis toksinių medžiagų, kurių dauguma yra kancerogenai, galintys sukelti vienos ar kitos rūšies vėžį. Be to, padidintas pesticidų kiekis organizme gali sužaloti centrinę nervų sistemą, pažeisti endokrininių liaukų veiklą, yra viena iš vaikų apsigimimo priežasčių.
Mažiausiai ištirtas yra ne vieno pesticido, o jų mišinio poveikis žmogui organizmui. Todėl, vartojant vaisius ar daržoves, kurie turi ne vieną, bet keletą pesticidų, pasekmės žmogaus organizmui gali būti neprognozuojamos. Tačiau laikantis tam tikrų taisyklių ir priemonių, į organizmą patenkančių pesticidų kiekį galima sumažinti iki minimumo arba jų visiškai išvengti.
JAV aplinkosaugos darbo grupė („Environmental Working Group“ - EWG) sudarė ir išleido „Pirkėjo vadovą pesticidams produktuose“ („The Shopper‘s Guide to Pesticides in Produce“). Remdamiesi 43 000 tyrimų, vykdytų 2000-2004 metais, analize, mokslininkai įvertino 43 populiariausius vaisius ir daržoves pagal jų užterštumą pesticidais. Ant tiriamų žemės ūkio produktų buvo rastos net 192 pesticidų rūšys, o kai kurių rūšių vaisiai ir daržovės turėjo net per 30 rūšių įvairių pesticidų.

Labiausiai pesticidais užteršti vaisiai
Visame 43 vaisų ir daržovių sąraše labiausiai užteršti pesticidais pasirodė besą persikai. Ant visų tiriamų persikų buvo rastos net 42 pesticidų rūšys. Po jų sekė obuoliai – 37 pesticidai, ir braškės – 35. Bendrą didžiausią užterštumo procentą- net 97.3% turėjo nektarinai. Antri buvo persikai – užteršta 96.6% ir obuoliai - 92.1%. Daugiausia pesticidų ant vieno vaisiaus pavyzdžio buvo rasta taip pat – ant obuolių ir persikų - po devynis. Taigi, kaip matyti iš pateiktų davinių, persikai, nektarinai ir obuoliai dominuoja įvairiuose labiausiai užterštųjų vaisių sąrašuose. Taip pat labai daug pesticidų turi braškės, vyšnios, kriaušės, avietės ir importuotos vynuogės.

Labiausiai pesticidais užterštos daržovės
O kokios yra labiausiai pesticidais užterštos daržovės? Tai - saldieji pipirai, salierai, špinatai, salotos, agurkai ir bulvės. Salierai turėjo bendrą aukščiausią užterštumo procentą: 94.1% visų tikrintų salierų buvo užteršti bent vienos rūšies pesticidu. Antri buvo saldieji pipirai (81.5%) ir bulvės( 81.0%). Daugiausiai pesticidų ant vieno daržovės pavyzdžio buvo rasta ant saldžiųjų pipirų – vienuolika, po devynis – ant salierų ir salotų. Po tyrimų analizės paaiškėjo, kad kai kurios daržovės yra apdorojamos didesniu kiekiu pesticidų, negu vaisiai. Pavyzdžiui, daugiausia cheminių medžiagų, tiriant visas vienos rūšies daržoves, buvo rasta ant saldžiųjų pipirų – viso net 64 pesticidų rūšys. Po jų seka salotos – 49 rūšių pesticidai ir salierai – 30 rūšių.

Mažiausiai pesticidais užteršti vaisiai ir daržovės
Mažiausiai pesticidais užterštos daržovės yra svogūnai, kukurūzai, šparagai, žirneliai, kopūstai ir brokoliai. Ant 90% pirmųjų trijų šio sąrašo daržovių nebuvo rasta nei vieno pesticido, o žirnelių, kopūstų ir brokolių tirti pavyzdžiai trys iš keturių buvo neužteršti. Retai ant šių daržovių buvo rasta ir daugiau nei vienas pesticidas. Ir nors ant visų tirtų šparagų bei brokolių pavyzdžių buvo rasta net 19 rūšių pesticidų, tai vis tik daugiau nei tris kartus mažiau, lyginant su labiausiai užterštais saldžiaisiais pipirais (64).
Šešių mažiausiai užterštų vaisių sąraše yra avokadas, ananasai, mango, kivi, bananai ir papaja.

Ar galima išvengti pesticidų?
Yra keletas būdų, kurių laikantis galima gerokai sumažinti su vaisiais ir daržovėmis į organizmą patenkančių pesticidų kiekį. Svarbiausia - žinoti labiausiai užterštus vaisius ir daržoves. Pasak specialistų, pirmieji 12 labiausiai užterštų produktų savyje turi per 90% visų į žmogaus organizmą su vaisiais bei daržovėmis patenkančių pesticidų. Valgant šiuos produktus žmogus kasdien vidutiniškai gauna apie 15 įvairių pesticidų, o valgant mažiausiai užterštus produktus – tik apie dviejų rūšių.
1. Geriausias būdas išvengti kenksmingų medžiagų – vartoti organinius vaisius ir daržoves, ypač jeigu vartojate „rizikingiausius“ - iš pirmojo dvyliktuko. Nors produktai su ženklu „Certified Organic“ (patvirtintas organinis) jums kainuos daugiau, tačiau jie jums duos didžiausią garantiją, kad jūs nusipirksite pesticidais neužterštus produktus. Organiniai standartai vaisių ir daržovių auginime neleidžia vartoti jokių žmogaus sveikatai kenksmingų medžiagų, o produktai yra griežtai kontroliuojami. Tačiau, jeigu jūsų biudžetas jums neleidžia pirkti organinių produktų, tuomet geriau valgykite vaisius ir daržoves iš sąrašo, pateikiamo straipsnio gale, apačios. Kuo produktas šiame sąraše yra žemiau, tuo mažiau jame yra pesticidų.
2. Kitas būdas apsisaugoti nuo cheminio užterštumo – nulupti neorganinių vaisių ir daržovių žievę. Nors mokslininkai pripažįsta, kad būtent vaisių bei daržovių žievėje yra sukaupta daugiausia vitaminų, taip pat pabrėžiama, kad joje esantys pesticidai gali atnešti daugiau žalos, negu naudos. Tačiau reikia nepamiršti, jog žievelės lupimas kartais gali ir nepašalinti toksinų – kai kurie iš jų yra giliai įsigėrę į produktų minkštimą.
3. Trečias būdas yra specialus vaisių ir daržovių plovimas. Parduotuvėse, kuriose prekiaujama organiniais produktais, parduodami specialūs netoksinio muilo skiediniai vaisiams ir daržovėms plauti, pavyzdžiui, „Environne“, „Vitonet“ ir kiti. Skiedinį galima pasigaminti ir patiems namuose, panaudojant organinį indų plovimo skiedinį. Įpilkite vieną šaukštelį skiedinio į galoną vandens ir gautame skiedinyje apie 10 sekundžių paplaukite vaisius ar daržoves, o po to nuskalaukite juos po šiltu vandeniu. Nors plovimas ir nėra šimtaprocentinis pesticidų pašalinimo būdas, jis gerokai sumažina jų kiekį ant produktų.
4. Na, o ketvirtas būdas – auginkite vaisius ir daržoves patys! Tai - visokeriopa nauda: sveikas maistas, fizinis aktyvumas ir psichologinis pasitenkinimas. Eilinėmis sąlygomis prieinamiausias yra įvairių kultūrų daiginimas. Jam nereikia daug vietos, tačiau tokie produktai neša didelę naudą.

Ypatingas dėmesys – vaikams
Jeigu jūs negalite patys sau pirktis organinių produktų, pasistenkite juos pirkti bent jau savo vaikams. Mažų vaikų organizmas yra ypač jautrus ir pažeidžiamas. Todėl viską, ką vaikai labiausiai valgo, patartina pirkti organinius. Vaikai pagal jų kūno svorio ir suvartojamo maisto santykį suvartoja daug daugiau maisto, negu suaugusieji. O kadangi vaikų detoksikacijos sistema dar nėra pilnai susiformavusi, jų kūnuose gali sukaupti daug kenksmingų medžiagų. Be to, kai kurie vaikai valgo tik keleto rūšių vaisius ar daržoves, todėl per ilgą laiką jų suvalgo labai daug, o kartu su jais ir didelius kiekius tam tikros rūšies pesticidų, kurie gali sukelti įvairius susirgimus. Aplinkosaugos darbo grupė, tyrusi šias problemas, padarė išvadą, kad didžiausia rizika susirgti pesticidų sukeltu vėžiu yra būtent vaikystėje.

Pabaigai – dar keletas patarimų
Nors žemiau pateiktas produktų užterštumo sąrašas yra naudingas, tačiau jis negali būti labai tikslus. Produktų užterštumas skiriasi nuo juos auginančių šalių ar netgi atskirų augintojų pesticidų vartojimo. Pavyzdžiui, JAV kasmet į kitas šalis eksportuoja apie 100-150 milijonų tonų šalyje uždraustų vartoti pesticidų, kurie vėliau sugrįžta atgal su iš tų šalių importuojamais vaisiais ir daržovėmis.
Kitas pavyzdys - importuotos vynuogės sąraše yra devintoje vietoje pagal užterštumą, tuo tarpu JAV užaugintos vynuogės yra daug mažiau užterštos. Tačiau su vyšniomis yra atvirkščiai – užsieninės vyšnios turi net tris kartus mažiau pesticidų, negu JAV augintos, ir yra vienos iš mažiausiai pesticidais užterštų vaisių.
Kai kurie populiariausi produktai, kaip morkos, kartieji pipirai, agurkai ir ankštinės pupelės nepatenka į labiausiai užterštų produktų dvyliktuką, tačiau, palyginus, taip pat yra labai užteršti pesticidais.
Šaldyti ir konservuoti vaisiai ir daržovės turi apie 80-90% mažiau pesticidų, negu švieži produktai, kadangi jie praeina intensyvų paruošimo procesą – jie yra valomi, plaunami ar lupami, be to, dažnai konservams ar šaldymui yra auginamos specialios produktų rūšys, arba jie yra mažiau apdorojami pesticidais.
Nors kukurūzai yra mažai užteršti pesticidais, tačiau apie 90% JAV auginamų kukurūzų yra genetiškai modifikuoti, todėl dėl jų vartojimo taip pat kyla daug diskusijų bei abejonių.

Pilnas JAV aplinkosaugos darbo grupės (EWG) vaisių ir daržovių užterštumo sąrašas
(sąraše didžiausias taškų skaičius reiškia daugiausiai pesticidų turintį produktą, mažiausias – mažiausiai)
1. Persikai – 100 taškų
2. Obuoliai – 96
3. Saldieji pipirai – 86
4. Salierai – 85
5. Nektarinai – 84
6. Braškės – 83
7. Vyšnios – 75
8. Salotos – 69
9. Vynuogės - importuotos – 68
10. Kriaušės – 65
11. Špinatai – 60
12. Bulvės – 58
13. Morkos – 57
14. Ankštinės pupos – 55
15. Kartieji pipirai - 53
16. Agurkai – 52
17. Avietės – 47
18. Slyvos – 46
19. Apelsinai – 46
20.Vynuogės (vietinės)–46
21. Kalafiorai – 39
22. Mandarinai – 38
23. Grybai – 37
24. Kantalupa – 34
25. Citrina – 31
26. Melionas – 31
27. Greipfrutas – 31
28. Moliūgai – 31
29. Pomidorai – 30
30. Bulvės (saldžiosios) – 30
31. Arbūzai – 25
32. Mėlynės – 24
33. Papaja – 21
34. Baklažanai– 19
35. Brokoliai – 18
36. Kopūstai – 17
37. Bananai – 16
38. Kivi – 14
39. Šparagai – 11
40. Žirneliai (šaldyti) – 11
41. Mango – 9
42. Ananasai – 7
43. Kukurūzai (šaldyti) – 2
44. Avokadas – 1
45. Svogūnai - 1


Prikabinti failai:
Vaisiukai su nitratais.jpg
Vaisiukai su nitratais.jpg [ 29.81 KB | Peržiūrėta 283 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 26, 03:35 
Vienzo neapsirykite net vaisiais ir darzovemis :lol:


Į viršų
  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 26, 08:34 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Dzeikai, prie dabartiniu kainu, kai duona kainuoja tris litus, zmones daugiau perka darzoviu. Sios irgi nepigios. Paskaiciau spaudoje. :wink:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 26, 23:14 
Duona 3 litus?Nevaryk Dievo i medi :lol: Pigiai labai dar...Fin vienetu tiek JAV ,tiek LT zmogai uzdirba vienodai($2500/160 val i rankas nebloga alga JAV .Panasiai ir LT tiek lituku menesiui uz normalia darbo diena).Tai geros duonos kepalas kainuoja iki $5-6.Neturi?Valgyk plastmasine uz $1.5, is celofaninio maiselio,tos kurios skonis ir po metu nesiskiria :lol: O stipticidu net ir organika prikaisiota,tai cia neisvengiama.Be ju viska vabalai ir kirmionai suvalgys,o jeigu amerikonas su tinkleliu juos vaikytu,tai sidabra i duona ant svorio keistu 1 prie 1.Iseitis pusbadziauti ir gerti daug vandens.Tada organizmas tures jegu issivalyti.


Į viršų
  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 27, 00:40 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Paminejau perkamiausia duona.Pvz. Klaipedos. Brangesnes yra pas mus, bet mazesniais jau kepaliukais. Galiu pasakyt, kad lietuviu duona skani. :) Rusiu- pagal skoni ir kisene. O stai su vaisiais ir darzovemis kiek kitaip del kainu. Sakykim, musu Norfose lietuviskus vaisius konkuruoja atsiveztiniai obuoliai, pomidorai, cesnakai,kt. Lietuviski pasirodo veliau ir brangesni. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 27, 05:43 
Atsijungęs
Ypač senbuvis
Ypač senbuvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Liepa 19, 01:54
Pranešimai: 6101
Miestas: Kaimas prie Atlanto
asha apie Lietuvišką duonelę galima legendas rašyti, vat pritariu Dzeikui, ta vatine duona tai tik pavadinimas duonos o šiaip tai spausdinimo masinėlei tik pepitrus valyti. Nu yra duonos normalesnės, bet jei kur iki rusų krautuvėlės dasigaunu, tai jau parsivezu koki desėtką kepaliukų Lietuviskos. Tada į kamerą šaldau ir baldielinu. Tiesa čia ji tokia kietoka, snoka, bent jau pas mus. Buvo laikas, kai buvom užsakę 60 kepaliukų tiesiai iš gamintojo, ją iš Wahingtono greituoju paštu atsiuntė per porą dienų. Vat toks Stalinningradietiškas gyvenimas :lol: :lol: :lol:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 27, 12:34 
Portugalai taip pat gera kepa.Tik kepaliukai mazi.Baltos bandeles prie surio ir arbatos,o nesijotu miltu(whole wheat) bandeles tamsios prie sriubos..Ispanai,nors kaimyniska ir gimininga tauta,kepa dar slyksciau nei amerikonai,kazkokias oro pripustas bandeles ,su guava...galetas vadinasi :evil: :roll:Kinieciai,kazkokius keksus minkstus ir saldzius.Indai - blynus.Pitta vadinasi.


Į viršų
  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 27, 23:33 
Si rudeni buvo labai perkami obuoliai . Vezami i rajonus, kur nusalo medziai. Tik niekas nepasidomejo, kad obuoliai buvo skinami is medziu, kurie auga pakelese ir automobiliu judejimas labai didelis. Uztersti obuoliukai.


Į viršų
  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 11 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Paspauskite ant banerio - taip pareklamuosite savo Laikas.lt :-)

468x60.lt - Keiskimes reklaminemis antrastemis


Burgzt Banner Exchange


Installation by Brigin