Neveltui sakoma: dvi priešybės viena kitą panaikina. tuo ir remiasi japonų virtuvė: patys kvailiausi ir netikę dalykai tampa skaniu malonumu gurmanams, skonių kontrastais iš pavyzdinių šleikštumų sukurdami stiprią ir aistringą harmoniją.
Taigi, receptas:
Paimame vieną žalią šaldytą jūrinę žuvį, pvz., menkę (bile tik ne silkė). Taip pat - pakelį ryžių. Kelis šaukštus lieso majonezo. Ir (ką padarysi) - jūrinių dumblių (to juodo valgomo popieriaus, būna bent jau Rimi parduotuvėse). Padažui - pačių aštriausių iš įmanomų garstyčių bei sojos padažiuko.
Išverdame ryžius iš pakelio. Į ryžius įmaišome truputuką majonezo, kad gerai suliptų, suspaudžiame į gumulėlius (vieno didelio kąsnio dydžio).
Žuvį atšildome, nepasūdę nulupame, išlupame ašakas, supjaustome žalią pailgais gabaliukais, kokio 1 cm storio, 6-7cm ilgio (kad gautųsi vienas didelis kąsnis).
Dedame gabaliuką žuvies ant ryžių gumulėlio ir aprišame drėkintais dumbliais. Vat ir sušis.
Užsikandimui (sušio skoniui numušti) naudojamos bet kokios bjauriųjų daržovių rūšys - virti kopūstai, žali pašariniai ridikai (ne ridikėliai), ropės, etc., viskas kas turi stiprų kvapą ir šleikštokai posaldį skonį.
Valgome pagaliukais - sušį pamirkome sojos padaže, į kurį vardan skonio įsidedame truputį garstyčių (kas kiek mėgsta). Vieną sušį reikia suvalgyti nekandant, o vienu kartu, ir nesvarbu, kad jis netelpa į burną - tai tiesiog japonų tradicija (tai, kad kąsnis netelpa burnoje rodo, kad šeima pasiturinti, šeimininkas negobšus ir t.t., todėl jei maistas byra iš burnos, tai rodo pagarbą maistą dariusiai šeimininkei). Prarijus sušį, galima užkąsti trupučiu daržovių.
Kad sušis lengviau lįstų ir nesijaustų jo keistumų, rekomenduoju prieš valgį išgerti pačios šlykščiausios (suprask: tikros) japoniškos pašildytos sakė.
Gana natūralų sakė pakaitalą galima padaryti, sumaišius stiklinę degtinės su stikline vandens iš krano (jokiu būdu nevirinto ir juolab ne distiliato) ir į gautą birzgalą įpylus pusę stiklinės ryžių nuoviro - nors gautasis skystis ir ne toks šlykštus, bet visgi labai primena sakė.
|