Maistui dažniausiai žmonės vartoja naminių vištų kiaušinius,bet valgomi ir ančių,žąsų,putpelių,fazanų,perlinių vištų,balandžių ir laukinių paukščių kiaušiniai.Kiaušiniai yra itin maistingi,juose yra vertingų A,D ir B vitaminų.Žmogus ,suvalgęs du kiaušinius,gauna pusę organizmui per dieną būtinų baltymų ir vitaminų kiekio.
Ruošiant patiekalus kiaušinius būtina gerai nuplauti arba nulieti verdančiu vandeniu.
Keletas senų ir paprastų būdų padės nuspręsti,ar švieži yra kiaušiniai...
*Į indą pripilti vandens ir įdėti kiaušinį.Šviežias kiaušinis nugrimzda į dugną.Sumušto ir į lėkštę šviežio kiaušinio trynys bus apvalainas ir pūpsos tirštų,lipni baltymų centre.
*Vienos savaitės kiaušinis panardintas į vandenį,stypsos buku galu į viršų.Baltymai bus skystesni,o trynys- plokščias ir minkštas.
*Ne pirmo šviežumo kiaušinis (2-3 savaičių),įdėtas į indą su vandeniu,į viršų stypsos smailiu dalu.Sumušto kiaušinio baltymai bus skysti,trynys neturės vientisos spalvos.
*Senas kiaušinis,panardintas į vandenį,plaukios paviršiuje.Tokių kiaušinių valgyti negalima.
Kaip laikyti kiaušinius
Kiaušinius smailiais galais žemyn reikia sudėti į šaldytuve esančią lentynėlę,skirtą kiaušiniams laikyti.
Trynius,sumaišytus su žiupsneliu druskos ir cukraus,šaldiklyje galima laikyti beveik 10 mėnesių.
_________________ Si vis amari, ama (Seneca) – Jei nori, kad tave mylėtų.......pats mylėk
|