Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2024 Balandis 18, 05:01

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 58 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Kitas
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema: Absentas
StandartinėParašytas: 2006 Gegužė 11, 20:02 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Absentas - taurus gėrimas iš moderno laikų, gimęs ir išpopuliarėjęs tuo pat metu, kaip ir paskutinieji didieji menininkai, kaip teigiama, ir tuos menininuks skatinęs kurti, ir privesdavęs juos iki beprotybės.

Absento atsiradimo istorija gana unikali - kažkoks prancūzų atsargos pulkininkas, pavarde berods, Pernod, turėjo savo mažą vaistinių trauktinių fabrikėlį, kurio pagrindinė produkcija buvo karčioji pelynų trauktinė, tiekta į vaistines, kaip virškinimą ir apetitą geriantis preparatas.

Tai va, pulkininkas gyveno gyveno ir pasimirė, liko tik labai pikta jo našlė, ilgą laiką konfliktavusi su gamyklos darbuotojais. Tai va, našlė po laidotuvių ateina į fabrikėlį ir pradeda rėkti: "Kur trauktinė, ką jūs čia darote, tinginiai, visus jus iš darbo atleisti reikia!!!". Ir visai nesvarbu, kad trauktinė jau buvo paruošta... Darbuotojai susinervino ir sako: "Niko nežinom, pulkininkas nieko nesakydavo, viskam pats vadovaudavo, norit - vadovaukit, ką liepsite, tą ir padarysim". Taigi, našlė parodo į statinę jau paruoštos trauktinės ir liepia ją distiliuoti... Vietoje 40 laipsnių karčiosios trauktinės gavosi 70 laipsnių nekartus, bet labai kvapnus spiritas...

Vaistinės šio spirito iš našlės nepriėmė, todėl pastaroji, bandydama pataisyti reikalus, per a.a. vyro draugus prastūmė šį daiktą į prancūzų svetimšalių legioną, kaip dezinfekuojantį skystį. Itin daug šio dezinfekcinio skysčio prireikė arabų šalyse, Alžyre, kur prancūzai tuo metu pakariaudavo, o sąlygos buvo visiškai antisanitarinės.

Čia ir prasidėjo visa šio gėrimo istorija... Prancūzų kareiviai neturėdavo alkoholio, niekas jiems jo neveždavo, tuo tarpu arabams alkoholį drausdavo gerti tikėjimas. Tačiau greit kareiviai pastebėjo, kad arabai tą dezinfekcinį skystį didžiuliais kiekiais vagia, skiedžia ir geria. Atskiestas vandeniu, jis pabąla, ir arabai jį vadina "Ab sintha", išvertus - "Baltoji arbata" (kiti, tiesa, teigia, kad tai nuo pelyno pavadinimo - lot. Artemisia Absinthium). Arabų paaiškinimas buvo toks: Alachas mano, kad baltas skystis - tai arbata su pienu, todėl nebaus už girtavimą.

Greitai į arabus nusižiūrėjo ir prancūzų kariai, kruie irgi ėmė gerti absentą, tiesa, pagardindami jį cukrumi. Vėliau pastebėjo, kad jei cukrų aplieji absentu ir padegi, cukrus ištirpsta geriau, o absentas turi mažiau spirito ir yra švelnesnio skonio...

Grįžę į Prancūziją, kariai ėmė ieškoti absento visose vaistinėse, tad pastarosios vėl ėmė siųsti užsakymus našlės fabrikėliui. Greitai šis gėrimas išplito ir tarp kitų, su kariuomene nesusijusių žmonių o į XIXa. pabaigą tapo vienu populiariausių gėrimų.

Taigi, pora receptų, kaip galima gerti absentą:

Geriausiai žinomi absento vartojimo būdai:
  • Prancūziškasis (klasikinis): imama taurelė, įpilama maždaug ketvirtis absento, ant taurelės padedama šakutė (desertinė arba speciali absento), ant jos - gabalėlis cukraus. Ant cukraus užlašinama truputis absento ir cukrus padegamas. Cukrui apsilydžius, ant jo užpilama vandens, kuris nuteka į taurelę. Susidaro balkšvas silpnai švytintis (opalescuojantis) gėrimas, kuris ir geriamas.
  • Čekiškasis: šis būdas populiarus ir Lietuvoje - į taurelę įpilama absento, imamas kavos (ne arbatinis) šaukštelis, juo pasemiama truputis cukraus, kuris suvilgomas absente. Cukrus padegamas, palaukiama, kol jis pilnai išsilydys, tada, dar degantis, išmaišomas absente. Užsidegęs absentas praskiedžiamas, jį užgesinant, vandeniu. Tokiu būdu irgi susidaro gėrimas, beveik nesiskiriantis nuo pagaminto prancūzišku būdu.
  • Rusiškasis: absentas atšaldomas iki žemesnės, nei 0 laipsnių temperatūros, geriamas grynas, užkandant citrina.
  • Nedeginant: per šakutę (ar specialų šaukštelį), ant kurios uždėtas gabaliukas cukraus, palengva lašinamas labai šaltas vanduo. Kai cukrus ištirpsta ir suteka į taurę, gėrimas susidrumsčia, įgaudamas žalsvo pieno atspalvį. Kokteilį galima gaminti su apelsinų, ananasų sultimis, toniku ir ledukais.


Kokteilio "B2" receptas: imame mažą stikliuką, atsargiai įpilame 1/3 pieniško likerio (pvz., Bayleys), ant viršaus - per šaukštuką įvarviname 1/3 karčiosios trauktinės, o ant viršaus - 1/3 absento, kurį padegame. Viską reikia staigiai susiurbti per šiaudelį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gegužė 12, 10:21 
Atsijungęs
Moderatorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 21, 22:52
Pranešimai: 350
Miestas: Vilnius
Na ir pats paprasčiausias budas- gerti gryną absentą :lol:

_________________
Matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, akimis nematome.
A.de Sent-Egziuperi


Mano blog'as
Mano darbų galerija


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gegužė 12, 10:36 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Oi, tik ne gryną, fuj fuj fuj...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Gegužė 12, 11:51 
Atsijungęs
Moderatorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 21, 22:52
Pranešimai: 350
Miestas: Vilnius
kodel gi? tie kurie nenori apsinesti, kaip tik gryna geria... be to skonio reikalas :wink: :)

_________________
Matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, akimis nematome.
A.de Sent-Egziuperi


Mano blog'as
Mano darbų galerija


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Rugpjūtis 14, 18:04 
As va is Cekijos parsiveziau absento specialiam vakarui su sava kompanija. Lauksiu, kol ateis zaliosios fejos :D


Į viršų
  
 
 Pranešimo tema: :)
StandartinėParašytas: 2006 Rugpjūtis 15, 09:53 
Atsijungęs
Moderatorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 31, 08:36
Pranešimai: 1115
Miestas: Panevežys
pijokai nuuuu :difus_4


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Rugsėjis 1, 16:55 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Rugpjūtis 12, 10:27
Pranešimai: 43
Norėtūsi to gėrio paragauti, bet kiek žinojau jis Lietuvoje neparduodamas:(
bet gal dabar jo galima įsigyti ir gimtinėje? ;)

_________________
U See Things; And U Say, "Why?" But I Dream Things That Never Were; And Say, "Why Not?" ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2006 Rugsėjis 1, 17:07 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Lietuvoje vienu metu buvo maksimose, tiesa čekiško kažkokio, maišant nebąlančio. Gerą, "Pernod" markės absentą į Lietuvą importuoja "Pernod Lietuva" firma. "Pernod", sakyčiau, yra viena geriausių rūšių, bent jau iš to, ką teko ragauti. Nusipirkti jo galima Pilies gatvėje esančioje "Rigas Balzams" parduotuvėje, tiesa, kaina kandžiojasi - butelis apie 150 litų. Kita vertus, tai 0,7 litro, apie 70 laipsnių, taigi kokiems 4 žmonėms geram apsisvaiginimui vieno butelio pakaks :-)


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 58 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Paspauskite ant banerio - taip pareklamuosite savo Laikas.lt :-)

468x60.lt - Keiskimes reklaminemis antrastemis


Burgzt Banner Exchange


Installation by Brigin