Taigi, pateiksiu čia vieną savo receptuką, apie tai, kaip iškepti mėsą orkaitėje. Tai tradicinė europietiška virtuvė, tačiau nereikalaujanti ypatingų pastangų.
Geriausias variantas mėsai - neriebus gabalas kumpio be kaulo. Galima taip kepti ir jautieną, bet su ja žymiai kebliau. Prireiks 2-3kg gabalo mėsos. Kepama su bulvėmis, kiek įmanoma didesnėje skardoje, kad bulvių tilptų daug daug daug. Mėsa prieš kepimą niekaip nemarinuojama, vietos fantazijai paliekama labai daug, prieskonius ir įdarą galima įvairiai kaitalioti, eksperimentai - sveikintini (aišku, sveiko proto ribose).
Ko prireiks:
- Storas kiaulienos gabalas, 2-3kg.
- 2 labai didelės (arba 3 vidutinės) galvos česnako.
- 1 muskato riešutas
- Nubrauktas valgomasis šaukštas trupintų (ne maltų) kvapniųjų pipirų
- Nubrauktas valgomasis šaukštas trupintų juodųjų pipirų
- Pusė valgomojo šaukšto maltų juodųjų pipirų
- Gera sauja sutrintų čiobrelių
- 2 dideli (ar 3 vidutiniai) obuoliai
- 1 didelė (ar 2 vidutinės) morkos
- Kupinas valgomasis šaukštas druskos
- Aliejaus
Morkos supjaustomos griežinėliais, obuoliai - smulkiomis skiltelėmis. Pusė jų atidedama, likusi pusė dedama į daržovių ir prieskonių mišinį: 2/3 česnakų truputį pasmulkinama (skiltelės supjaustomos į 2-3 gabaliukus), į viską sumaišomi 2/3 druskos, 2/3 čiobrelių, gerai susmulkintas muskato riešutas, visi trupinti juodieji ir kvapnieji pipirai.
Likusi pusė morkų ir obuolių sudedama į skardą, kad nuklotų jos dugną.
Mėsos gabalas perpjaunamas taip, kad jį gautųsi susukti, mėsos gabalas turi pavirsti į tokį 3-4cm storio blyną:
Kodas:
_____________
| | |
| | | | |
| |___|___| |
|_____________|
Perpjovus, į vidų sudedama visa daržovių ir pireskonių masė ir mėsa vėl susukama atgal. Į skardą mėsa dedama pjūviu į apačią, kad neišsiskleistų - galima ją persmeigti pora pagaliukų arba tiesiog suspausti iš šonų, kietai prigrūdant skardą bulvėmis.
Jau įdėta mėsa susmaigstoma peiliu, į susidariuses skyles sukišamos likusios česnako skiltelės. Mėsa patepama aliejumi ir pabarstoma maltais pipirais, likusiais čiobreliais, druska. Aplinkui esančios bulvės pabarstomos druska, palaistomos aliejumi.
Į skardą atsargiai įpilamas puodukas ar du vandens (taip kad susidarytų 2-3cm storio vandens sluoksnis ant dugno), viskas uždengiama folija ir kepama karštoje orkaitėje 2 valandas, po kurių folija nuimama ir kepama dar bent pusvalandį, kad apskrustų (bulvės turi tapti rusvomis).
Valgant patiekiami švelnūs garnyrai, pvz., žali žirneliai, padažai - švelnus grietininis arba majonezas.
Galimos variacijos: į skardą kartu su vandeniu galima įpilti trečdalį raudono vyno. Vietoje čiobrelių iš bėdos galima naudoti raudonėlius. Dalį česnakų ir visas morkas galima pakeisti obuoliais.
Ko nepatarčiau keisti: neverta dėti laurų lapų, kmynų. Muskato riešutas būtinas, kvapieji pipirai - labai pageidautini.