Deda, deda, va painternetinau. Paprastai šeimininkės apsieina be tos maistinės kalio salietros.
Jei jau naudoja, tai labai atsargiai- pavojingas chrienas..
Nitritinė druska (natrio arba kalio nitrito druska, sumaišyta su valgomąja druska) nuo seno vartojama gaminant mėsos faršą, rūkytus mėsos gaminius. Toks mišinys pailgina gaminio vartojimo laiką, palaiko raudoną mėsos spalvą. Vartoti tokį mišinį leidžiama tik maisto tvarkymo įmonėms ir neviršijant leidžiamų kiekių. Natrio nitritas (žinomas kaip salietra) negali būti naudojamas namuose maisto gaminimui dėl galimo perdozavimo. Yra įrodyta, kad, patekęs į žmogaus organizmą, didelis nitritų kiekis (didesnis negu leidžiamas pagal higienos normą 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai") sutrikdo galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, daugelio fermentų aktyvumą. Nitritai organizme jungiasi su kraujo baltymu hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris negali pernešti į audinius reikiamo deguonies kiekio, todėl organizme vystosi deguonies badas. Kraujyje methemoglobino norma yra iki 1,5 proc. Kai jo koncentracija didesnė kaip 10 proc., žmogaus organizme vystosi klinikiniai apsinuodijimo požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, silpnumas, galvos skausmai, kt. http://www.medicine.lt/index.php?pagrid ... 8&subid=gmVa, dar vienas receptukas.
Šalto rūkymo Saliami dešra.
Ingredientai:
Kiauliena, raumenys, 3.5 kilogramo
Jautiena, raumenys, 3 kilogramai
Kiaulienos lašiniai, 3.5 kilogramo
Druska, 300 gramų
Cukrus, 20 gramų
Kalio salietra, 3 gramai
Baltieji pipirai, malti, 5 gramai
Muskatas, trintas, 3 gramai
Romas, 3 gramai
Spiritas, 10 gramų
Gaminimas:
Gerai atvėsinta mėsa supjaustoma arba sumalama aštria mėsmale. Druska sumaišoma su prieskoniais, cukrumi ir salietra ir sudedama į mėsą. Supilamas romas ir spiritas ir viskas gerai išmaišoma. Sumaišyta mėsa, suspaudus į gabalą, 12 valandų laikoma 4-5 laipsnių temperatūroje, po to ji kietai sukemšama į storas raguočių žarnas, galai užrišami ir dešros vienai parai paslegiamos. Po paros dešras reikia aprišti virvute ir pakabinti vėsioje patalpoje. Po 7-14 dienų dešros išrūkomos šaltuose dūmuose.