Laukine rašė:
Kiauliena-6 kg.
Jautiena-4 kg.
Druska-300 gr.
Cukrus-20 gr.
Kalio salietra-3 gr.
Malti juodieji pipirai-5 gr.
Trinta kalendra-5 gr.
Smulkiai supjaustyti cesnakai-7 gr.
Brendis-3 saukstai.
Nu, bet čia ir receptai pas jus. Parodžiau senoliam, tai užsižvengė. ar jūs iš vis žinot, kam tą salietrą deda, tik tam, kad dešros būtų raudonesnės. Pasakysiu paprasčiausą receptą, tik be kilogramų.
1. malta kiauliena.
2. malta jautiena (jei norit, kad dešros būtų raudonesnės ir kietesnės, bet užtenka ir vienos kiaulienos)
3. žali lašiniai (supjaustyti mažais kubiukais, atitinkantys 20-30% mėsos kiekio)
4. supjaustyti česnakai (pagal skonį)
5. malti juodieji pipirai (pagal skonį), galima ir cielų įberti.
6. druska (pagal skonį)
7. šiek tiek (šaukštas) cukraus ant visos masės.
8.Dėl kt. prieskonių (susmulkinti lauto lapai ir t.t.), kiekvieno gamintojo asmeninis reikalas, galima dėt, bet galima ir nedėt.
Viskas sumaišoma ir sukemšama į žarnokus, po to rūkinama (
šaluoju būdu) žaliom juodalksninėm malkom, paskutiniam rūkymui ant pakuros uždedama kadugio šakų.
Kaip matot naminių dešrų darymo pagrindą sudaro ragavimas, čia jums ne dešrų cechas, kur viskas eina konvejeriu, o vienetiniai egzemplioriai, be jokių E, tik su cholesteroliu.
Va čia kažkas panašaus aprašyta
http://www.manovirtuve.com/receptas/sveciu/desra.html