Brigin.lt
http://www.brigin.lt/forumas/

Ančiuviai
http://www.brigin.lt/forumas/viewtopic.php?f=20&t=4276
Puslapis 11

Autorių:  tractor [ 2008 Rugsėjis 6, 19:30 ]
Pranešimo tema:  Ančiuviai

Yra tokia žuvytė - ančiuviai. Gan plačiai naudojama, ruošiant žuvies patiekalus, salotas, padažus (garsus Vorčesteršyro padažas savo būdingą skonį ir kvapą įgauna būtent ančiuvių dėka) ir pan., daugiausiai - kaip prieskonis. Itin tam tinka rūkyti ančiuviai - jų kvapas ir skonis keleriopai stipresni. Nors galima ančiuvius valgyti ir šiaip - labai skanūs sumuštiniai su jais.

Bet bene įdomiausia - ančiuvių istorija. Ši smulki žuvytė (šprotų dydžio) nuo seno garsėjo, kaip "kenksminga" žuvis. Pavienės žuvelės pakakdavo, kad pakistų viso kibiro šprotų skonis ir kvapas. Dėl to stipraus skonio ir kvapo ančiuviams atplaukus į žuvingą vietą, jūrų žvejai nuleisdavo rankas - laimikis būdavo sugadintas. Bandydami šį netikusį laimikį kaip nors panaudoti, šerdavo ančiuviais kiaules, bet ir tai nepasiteisino - mėsa greit įgydavo ančiuviams būdingą skonį ir kvapą. Bet viskas pasikeitė, kai maždaug XIX amžiuje žvejai susiprotėjo pagautus ančiuvius pardavinėti, kaip pigią ir labai gerą trašą laukams. Azoto kiekiu žuvies trąša lenkdavo geriausią mėšlą, o fosforo bei mikroelementų kiekiu - buvo tiesiog neprilygstama. Taigi, ančiuvių žvejyba tiesiog suklestėjo, o kadangi šių žuvų buvo nepaprastai daug - verslas sekėsi kuo puikiausiai. O apie 5-ojo dešimtmečio pabaigą, kai dėl intensyvios žvejybos veik išnyko sardinės, ančiuvius ėmė valgyti ir žmonės, daugiausiai - Italijoje, kur kai kurios šeimininkės šią žuvį pirkdavo kaip itin pigų maistą, o išradingesnės - naudojo, kaip pikantišką prieskonį. Po dešimtmečio, atsiradus seineriams (milžiniškus smulkius tinklus naudojantiems laivams), ančiuvių gavyba patyrė geriausius laikus - trąšomis iš šios žuvies buvo aprūpinama visa Europa, Amerika, Azijos šalys. Bet, visada viskam ateina galas - taip atėjo galas ir ančiuvių žvejybai. Ančiuvių tiesiog neliko. Neliko ir viskas. Tai reiškia, kad jų gavyba sumažėjo iki varganų kelių tūkstančių tonų per metus, o ančiuviai išliko tik vienoje, itin nežuvinga laikyta vietovėje - palei Madagaskarą. Bet... Ančiuviai jau buvo tapę svarbia prieskonine žuvimi - daugybė salotų receptų, Vorčesteršyro padažas, etc. - žuvis, be kurios daugelis patiekalų tiesiog negalėtų egzistuoti. Kokia gi pasekmė? Ogi tai, kad ši žuvytė jau brangesnė už lašišą: 25 gramų rūkytų ančiuvių skardinė kainuoja 2-3 litus, 100 gramų - 10 litų, o kilogramas rūkytų ančiuvių - visą 100.

Ar verti ančiuviai savo mistinio vardo? Ogi tiesiog paragaukite :-) Nors nemačiau šių žuvyčių Norfa ar Rimi prekybos tinkluose, tačiau mačiau Maksimoje - maža skardinė ančiuvių gali suteikti kitokį skonį visam puodui žuvies pašteto, o sumuštiniai su jais - tiesiog nuostabūs.

Autorių:  Lamborghini [ 2008 Rugsėjis 6, 19:40 ]
Pranešimo tema:  Re: Ančiuviai

O as neigausiu anciuviams budingo kvapo? O taj poto merginos eis salin nuleisdusios rankas ir sakydamos - vaikinas jau sugadintas... :D

Autorių:  tractor [ 2008 Rugsėjis 6, 23:24 ]
Pranešimo tema:  Re: Ančiuviai

Neturėtum :-) Nebent turėsi tiek pinigų, kad maitintis vien ančiuviais, nors ir tada dar abejoju :-)

Autorių:  Vikingas [ 2008 Rugsėjis 7, 08:42 ]
Pranešimo tema:  Re: Ančiuviai

teorishkai gali igauti kvapo nes gyvulius priesh pjaunant koki menesi nesheria zhuvies miltais nes igauna kvapa... sovietiniais laikais klaipedos regione paukshtynai sherdavo shuvim vishtas tai smirdedavo vishtiena zhuvim... shito mano pasakymo galit neginchyt nes zhinau ka sakau nes dirbau su paukshchiais 5 metus :)

Autorių:  sraigute [ 2008 Rugsėjis 7, 15:45 ]
Pranešimo tema:  Re: Ančiuviai

Ančiuvių padažas (beje kodėl tai palyginus nebrangus lyginant su pačiom žuvytėmis) labai tinka marinavimui, maišant pvz. su sojos padažu:)

Autorių:  Vikingas [ 2008 Rugsėjis 9, 13:02 ]
Pranešimo tema:  Re: Ančiuviai

ishtryniau oftopikus apie marinavima... tam yra kitos temos nepykit :)

Puslapis 11 Visos datos yra UTC + 2 valandos
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/