Brigin.lt
http://www.brigin.lt/forumas/

Maistas pagal KristiMZ
http://www.brigin.lt/forumas/viewtopic.php?f=20&t=4273
Puslapis 12

Autorių:  KristisMZ [ 2008 Rugsėjis 4, 22:56 ]
Pranešimo tema:  Maistas pagal KristiMZ

Laba,
Matau, kad vis dazniau apsilankau sitoje Kulinarijos temoje ir vis ilendu i kieno nors skyreli su savo "patarimais", nors as tai laikau tiesiog savo nuomuone.
Tiesiog turiu hobby - darba - filatelija ir tikrai kita dusiai atgaiva - kulinarija. :lol:
Taigis primeciau, kad gal kitur nemaklevot, atsidarau savo temele, o jums gerbemieji jau spresti - skanu ar ne. :wink:

Galime pradeti, jei galesiu visada atsakysiu i klausimus, jei ko nezinau - patylesiu, o jei kas paciam bus idomu - paklausiu.

Cia buvo klausimas tikriausiai Vikingui ir man apie saslyku marinavima, Vikingas savo varianta jau isdeste pas save, as pabandysiu pasiulyti savo versija.

Irma rašė:
o tai kame marinuojat??? majoneze nesigauna teip, kad zalia valgyti galima butu, nebent žalią mėsą megstat tai ir is krautuvės nupirkus galima suėsti. Aš tai ir acte marinuoju, reikia truputį su riebaliuku pirkti tada neišdžius... Kadaise irgi acte marinuodavo


Taigi Irma, as saslykus paskutiniu metu marinuoju elementariai svogunuose - galima pasakyti - rauginu. Aisku kadangi pas mus ne Kaukazas, tai i aviena nepretenduoju. Geriausias ir tikriausiai siuo metu vienintelis variantas arciau pagal kaina ir skoni (bent jau man) kiaulienos sprandine. So, mesyte supjauscius imame atatinkamai svoriui apie 1/4 svogunu galvu ir tarkuojame smulke tarka arba kad nevargti "kombainu". Sita makaliuka ant mesos i puoda na ir tada kazkiek prieskoniu. Malti juodieji + baltieji pipirai, toliau as labai vertinu malta kalendra, nors jeigu kam nepatinka jos specifinis skonis galima ir nedeti. Visada idedu ziupsneli maltu lauro lapeliu, bet sitoj vietoje l.labai saikingai, tik del kvapo, padauginus gali nekaip gautis. Aisku visada galima pamaisyti ka nors is kaukazietisku prieskoniu, cia jau skonio reikalas, bet as piesiu minimalius remus. Toliau viskas, taskas, jokios druskos. Druska, uzdaro mesoje visas poras ir ja sutraukia, taigi nieko ji nesimarinuos jei imesi sauksta kita druskos.
Puoda i saldytuva ir butu gerai kas koki 8-12val. visa mase rankomis pamaisyti. Toliau, norma tokiam marinavimui yra 48val. - ilgiau nederetu, nes prasides rugimas (nors teko ragauti ir ilgiau pamarynuotos tokiu budu). Mazdaug 3-4 val pries kepima reiketu ideti druskos (nezinau kodel, gal is iprocio bet naudoju tik akmens dr.). Dedam pagal skoni ir pagal patirti, jeigu istiko tokia beda kad kepti reikes jau uz pusvalandzio, tai aisku druskytes reiketu imesti ir daugiau, na bet aiku nepersistengti. Taigis simply ir pirmyn, tikrai nepasigailesite, saslykas bus sultingas ir minkstas, aromtas nerealus. :lol:
Lauksiu paragavusiuju atsiliepimu. :wink:

Autorių:  Irma [ 2008 Rugsėjis 5, 00:51 ]
Pranešimo tema:  Re: Maistas pagal KristiMZ

Dėkui, pabandysiu. Aš irgi dedu daug svogūnų, bet niekad nedaėjo juos sutarkuoti, čia tikrai puiki mintis. Ir druską dėdavau iš karto. Nesakau, kad neskaniai gaudavosi, bet kaip minėjau žalios mėsos valgyti negalima buvo. Kai gali valgyti mėsą žalią, tai tada galima tik truputį apkepti ir bus liuks.
Ką gi pabandysiu ir parašysiu kaip gavosi. Šį savaitgalį turėsiu svečių, bet jau nesuspės išrūkti, tad atidėsim kitam kartui.

Autorių:  Newa [ 2008 Rugsėjis 6, 17:25 ]
Pranešimo tema:  Re: Maistas pagal KristiMZ

Man džiugu pasakyti, bet, tur būt, daug kam bus sunku patikėti - pirmą kartą per savo kulinarinę praktiką sutinku žmogų, kuris žino apie tarkuotus svogūnus! Kristi, jeigu su kuo nors anksčiau man tekdavo pasidalinti panašiu savo receptu, tai visi be išimties dar kartą pasitikslindavo, ar tikrai tuos svogūnus reikia sutarkuoti, o ne supjaustyti? Mačiau, kaip sunku būdavo jiems tuo patikėti... :)
Manau, galiu patvirtinti, kad tavo receptas puikus.
Nuo savęs galiu pridurti, kad marinuodama žalią mėsą iškart su tais trintais svogūnais dar supilu stiklainiuką paprasčiausio pomidorų padažo ir nededu jokios druskos, tik šiek tiek spec.prieskonių. Po keleto valandų jau galima tokią mėsytę ir kepti. Ypatingas pastebėjimas: žarijos šašlykinėje turėtų būti neperdaug kaitrios, nes svogūnuoti mėsos gabaliukai turi savybę greičiau apdegti. Na ir kepėjas, žinoma, turi būti dar nepraradęs atsakomybės ir pasitikėjimo jausmo :wink:

Autorių:  KristisMZ [ 2008 Rugsėjis 9, 14:43 ]
Pranešimo tema:  Re: Maistas pagal KristiMZ

Newa rašė:
Man džiugu pasakyti, bet, tur būt, daug kam bus sunku patikėti - pirmą kartą per savo kulinarinę praktiką sutinku žmogų, kuris žino apie tarkuotus svogūnus! Kristi, jeigu su kuo nors anksčiau man tekdavo pasidalinti panašiu savo receptu, tai visi be išimties dar kartą pasitikslindavo, ar tikrai tuos svogūnus reikia sutarkuoti, o ne supjaustyti? Mačiau, kaip sunku būdavo jiems tuo patikėti... :)
Manau, galiu patvirtinti, kad tavo receptas puikus.
Nuo savęs galiu pridurti, kad marinuodama žalią mėsą iškart su tais trintais svogūnais dar supilu stiklainiuką paprasčiausio pomidorų padažo ir nededu jokios druskos, tik šiek tiek spec.prieskonių. Po keleto valandų jau galima tokią mėsytę ir kepti. Ypatingas pastebėjimas: žarijos šašlykinėje turėtų būti neperdaug kaitrios, nes svogūnuoti mėsos gabaliukai turi savybę greičiau apdegti. Na ir kepėjas, žinoma, turi būti dar nepraradęs atsakomybės ir pasitikėjimo jausmo :wink:


Man irgi smagu girdeti kad yra ir daugiau situo budu gaminanciu.
Reikes butinai pabandyti tavo versija su pomidoru padazu. Tik noriu iskarto paklausti, tai arba ko nesupratau arba pagal tave gaunasi kad suvarau svogunus padaza prieskonius ir uz keliu val. jau viskas issimarinave? Na as suprantu, pomidoru rugstis stipriai veikiantis dalykas, bet vistiek pls. sukonkretink. Aciu :!:

Autorių:  Newa [ 2008 Rugsėjis 9, 16:53 ]
Pranešimo tema:  Re: Maistas pagal KristiMZ

Dažniausia scenarijus būna toks: ryte užmarinuoji, vakare kepi ( marinavimosi laikas 8-10 val. ne šaldytuve). Bet yra buvę atvejų, kai tik per pietus sužinai, kad vakare bus svečių. Tuomet pakanka ir 4 -5 val. :) Gaunasi švelnesnis variantas.

Autorių:  KristisMZ [ 2008 Rugsėjis 9, 22:48 ]
Pranešimo tema:  Re: Maistas pagal KristiMZ

Newa rašė:
Dažniausia scenarijus būna toks: ryte užmarinuoji, vakare kepi ( marinavimosi laikas 8-10 val. ne šaldytuve). Bet yra buvę atvejų, kai tik per pietus sužinai, kad vakare bus svečių. Tuomet pakanka ir 4 -5 val. :) Gaunasi švelnesnis variantas.


Na sorry, mano temoje McDonald's nedarysime. :idea:

Autorių:  Newa [ 2008 Rugsėjis 10, 09:20 ]
Pranešimo tema:  Re: Maistas pagal KristiMZ

Pagalvojau...gerai darai, kad nekepsi. Kam man tas galvos skausmas paskui? :)
Manau, tu nieko prieš, jei aš paprašysiu Vikingo, kad jis ištrintų visus mano postus iš tavo temos?
Vikingai, plyz!

Autorių:  KristisMZ [ 2008 Rugsėjis 10, 11:06 ]
Pranešimo tema:  Re: Maistas pagal KristiMZ

Newa rašė:
Pagalvojau...gerai darai, kad nekepsi. Kam man tas galvos skausmas paskui? :)
Manau, tu nieko prieš, jei aš paprašysiu Vikingo, kad jis ištrintų visus mano postus iš tavo temos?
Vikingai, plyz!

Newa, prasau neisizeisti, gal as ir nekorekt parasiau. Tikrai gerbiu tamstos pasiulyta varianta ir manau kad juo pasinaudojus turetu gautis neblogas saslas. Taciau, gal as pats kiek apkerpejas, bet mano sampratoje kai kurie maisto ruosimo aspektai turi klasikines technologijas. As grubiai mazdaug skirstau taip: parduotuvinis maistas, greitas m. ir naminis maistas. Gal cia ne i tema, bet dar turiu toki viena kompleksa - nevalgau jokiu grybu sveciuose. :lol: Na ir aisku tuo labiau pievagrybiu nevadinu grybais :lol: :lol: :lol:
Taigi griztant prie varianto - per kelias valandas issimarinuoti saslyka, as tai laikau greitu maistu. Nors aisku jeigu su meile daryti, tai ir taip bus skanu.
Dar karta sorry, jei ne taip mane supratai.

Puslapis 12 Visos datos yra UTC + 2 valandos
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/