Brigin.lt
http://www.brigin.lt/forumas/

Palatrūnas
http://www.brigin.lt/forumas/viewtopic.php?f=20&t=3763
Puslapis 22

Autorių:  Drs [ 2007 Gruodis 28, 01:12 ]
Pranešimo tema:  Re: Palatrūnas

Teko paskaityt, apie ne vieną kiečių rūšį, tai kaip supratau peletrūnas ir diemedis nėra visai tas pats (taigi gali būti, kad tu neragavai jo :D ), va dar vienas jų brolis - Pelynas (Artemisia absinthium)

http://www.rojaussodai.lt/forumas/viewt ... sc&start=0

Toje temoje radau radau ir apie peletrūną, net prietarų :D

Peletrūnas tai vienas mėgstamiausių mano prieskonių. Baisiai geras daiktas, bet iš sėklų man šiemet niekas neišdygo, o ir šiaip sako geriausia kerais dauginti (ir dauginti turi būtinai vyras, bet čia jau kita tema )

Jei kada būsiu pensininkas reikės auginti visokius kiečius, o iš kur man gaut bent jau būtent peletrūno auginimui, pasodinčiau kur nors :D

Kietis (lot. Artemisia) – astrinių (Asteraceae) šeimos augalų gentis. Žolės su stačiais, kylančiais stiebais. Lapai pražanginiai, suskaldyti. Graižai smulkūs, susitelkę į šluoteles, kekes ar kitokio pavidalo sudėtinius žiedynus.

Gentyje apie 250 rūšių. Lietuvoje auga 11 rūšių:
Diemedis (Artemisia abrotanum)
Kartusis kietis, arba pelynas, (Artemisia absinthium)
Baltasis kietis (Artemisia austriaca)
Dirvoninis kietis (Artemisia campestris)
Vaistinis kietis, arba peletrūnas, (Artemisia dracunculus)
Melsvasis kietis (Artemisia glauca)
Pontinis kietis (Artemisia pontica)
Puršo kietis (Artemisia purshiana)
Šluotinis kietis (Artemisia scoparia)
Siverso kietis (Artemisia siversiana)
Paprastasis kietis (Artemisia vulgaris). Pav.

Autorių:  asha [ 2007 Gruodis 28, 01:18 ]
Pranešimo tema:  Re: Palatrūnas

Patariu pasisodinti ir pelyną..
Tai irgi pilkalapis krūmelis, bet jau kartumėlis, oj. Viduriams užtraukti geresnio vaisto nėra. Turėjau krūmelį, nunyko, o lapų dar ir dabar turiu. Nesu mačius efektyvesnės priemonės net už vaistus iš vaistinės. :)

Autorių:  Drs [ 2007 Gruodis 28, 01:32 ]
Pranešimo tema:  Re: Palatrūnas

Asha, geriau pasakyk pradžiai kaip gaut ir kaip, kada sodint tą peletrūną :D ?

Autorių:  asha [ 2007 Gruodis 28, 01:47 ]
Pranešimo tema:  Re: Palatrūnas

Štai kaime ne viena moteris turi krūmelį. Jis , kai būna senesnis, išleidžia vaikus, tokias rykšteles. Vaikai yra atskiedžiami nuo kero ir, kad ir šį pavasarį ,jau gali sodinti. Ypatingos priežiūros nereikia, kaip ir kitiems augalams- gėlėms ar lapiniams krūmeliams. Na, o rudeniop, kai nebėra rasos, pjaunamos kelios rykštelės ir džiovinamos ne saulėje, vėdinamoje patalpoje.Visko nupjaut negalėsi, nes tavo krūmelis bus jaunas. :) O daug jų ir nereikia.. :D Apie pelyną čia aš..O diemedį irgi- pavasarį..lapus skink nors visą vasarą.

Autorių:  Drs [ 2007 Gruodis 28, 02:04 ]
Pranešimo tema:  Re: Palatrūnas

Tai va, o aš norėčiau pradžiai sužinot ne tiek apie pelyną (Kartusis kietis - Artemisia absinthium), ne tiek apie diemedį (Artemisia abrotanum), o būtėnt apie peletrūną (Vaistinis kietis - Artemisia dracunculus). Nors dėkui už info kuri gal ir pravers ateityje, būtinai išsisaugosiu :) . Bet va galvoju kaip dabar man gaut būtent Vaistinį kietį, tą tikrąjį peletrūną, jei kaip matom liaudyje pavadinimai gerokai susipainioję, o tie kiečiai ne tokie jau visi ir panašūs ir savo skoniu ir pasekmėmis :lol: . Be to yra tikimybė, kad ir senelis lygiai taip supainiojęs galėjo būti su pavadinimu :shock: . Vai vai vai :?

Autorių:  jurgis [ 2007 Gruodis 28, 16:36 ]
Pranešimo tema:  Re: Palatrūnas

jo jo peletruna ir as auginu ir naudoju mesos gamyboj :-) - as ji pazystu kaip estragon - nusiperki seklu - uzaugini daigus o pavasari sodini in zeme - paprasta :lol:

Autorių:  Newa [ 2007 Gruodis 30, 18:05 ]
Pranešimo tema:  Re: Palatrūnas

oj, estragoną tai ir aš žinau (o tai jau buvau susidariusi klaidingą nuomonę, kad tokio apdulkėjusio pakelės kiečio nepažįstu :) ) Tur būt, LT jis nėra plačiai vartojamas? Vokietijoje, Prancūzijoje kiek žinau ir, kaip jurgis sakė, naudojamas dažniausia ruošiant mėsos patiekalus, įvairius padažus. Ypač tinka karštiems padažams, nes geriausia atsiskleidžia skoninės savybės ( todėl ir ashos mama dėdavo jį į šiltą varškę). Man atrodo, jis puikiai tiktų ir į spirgučių padažą prie cepelinų, reiks pabandyt :wink: Galima išsikepti pvz. viščiuką: įdėti šluotelę šviežio arba džiovinto peletrūno į vidų su gabalėliu naminio sviesto. Prie veršienos ruošiamas padažas irgi su estragonu. Neteko girdėti, kad jis būtų naudojamas ruošiant mėsą rūkymui ar marinuojant ( čia jau panašiai skambantis mairūnas tinka).

Puslapis 22 Visos datos yra UTC + 2 valandos
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/