Teisinga mityba gali pristabdyti laiko tėkmės poveikį mūsų organizmui: mes geriau jaučiamės ir gražiai atrodome. Kai kurie produktai savo sudėtyje turi naudingų vitaminų ir atitolina organizmo senėjimą, sumažina riziką susirgti kai kuriomis ligomis. Todėl, baigus antrą dešimtį, juos būtina įtraukti į savo mitybos racioną.
1. Rudieji ryžiai ir kiti grūdai
Daugelis vengia valgyti ruduosius ryžius, nes jų sudėtyje yra daug angliavandenių. Tačiau jie svarbūs tam, kad palaikyti pakankamą energijos lygį. Kartu nepamirškite ir kitų grūdų rūšių – tai padės jums sumažinti cholesterolio kiekį, riziką susirgti diabetu, nutukti. Kasdien suvartojami 2-3 šaukštai grūdų (rugių, avižų, perlinių kruopų), užplikytų karštu vandeniu, pagerins virškinimą.
2. Kiaušiniai
Kiaušiniai – baltymų šaltinis. Jie sumažina infarkto ir insulto riziką. Dietologai tvirtina, kad šeši kiaušiniai, suvartoti per savaitę, nepakenks normaliam cholesterolio lygiui organizme.
3. Pienas
Su amžiumi mūsų poreikis kalciui didėja, todėl svarbu vartoti kuo daugiau pieno produktų. Gerkite stiklinę neriebaus pieno kasdien ir sustiprinsite savo kaulus reikiamu kalcio kiekiu. Jei nemėgstate pieno, valgykite neriebius jogurtus ir liesą varškę.
4. Špinatai
Špinatai – tai geležies, vitamino A ir C šaltinis. Jis naudingas akims, sumažina insulto ir infarkto riziką.
5. Bananai
Šio vaisiaus sudėtyje yra vidutiniškai 467 mg kalio, reikalingo stipriems ir sveikiems raumenims. Be to, bananai sumažina kraujo spaudimą. Įdėkite bananų į avižinę košę arba valgydami jogurtą.
6. Vištiena
Tai pati sveikiausia mėsos rūšis – ji naudinga esant kaulų išretėjimui. Valgykite vištienos krūtinėles be odelės, nes jose mažiausia riebalų. Vištienoje daug baltymų ir vitamino B, pagerinančio smegenų darbą.
7. Lašiša
Lašiša sumažina cholesterolio kiekį organizme bei riziką susirgti vėžiu ir Alzhaimerio liga. Be to, lašišą naudinga vartoti tiems, kuriuos kamuoja depresija.
8. Bruknės
Bruknėse nedaug kalorijų, tačiau daug naudingų medžiagų ir antioksidantų. Ją patartina vartoti moterims, kurių kojų venos išsiplėtusios, arba sergančioms skrandžio opa, hemorojumi.
9. Obuoliai
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad suvalgydami 3-4 obuolius per dieną, apsaugosite organizmą nuo senėjimo. Ypač tai rekomenduojama dirbantiems protinį darbą arba sergantiems mažakraujyste. Be to, obuoliai – efektyvi priemonė nuo nutukimo: jie sumažina organizmo riebalų įsisavinimą.
|