Brigin.lt
http://www.brigin.lt/forumas/

Žemaičių valgiai
http://www.brigin.lt/forumas/viewtopic.php?f=20&t=3030
Puslapis 34

Autorių:  asha [ 2007 Lapkritis 25, 17:02 ]
Pranešimo tema: 

Tai va. Su silkėmis problema. Sudėtingiau gaut..tokią mėsingą, nesusmukusią, stangrią.Nesusigundykit šaldytomis.

Geriausiai tinka Atlanto silkė. :P
Jos būna dėžutėse.
:roll:

Autorių:  asha [ 2007 Lapkritis 25, 17:44 ]
Pranešimo tema: 

Kad jau silkė, ta jau silkė. Turiu dar vieną receptuką silkinininkams :)

Nusiperkame geros silkės, jau sakiau, su smukenomis neprasidėti.

Štai tokią silkę mūsuose dažnas ruošia kaip šaltą užkandį su duona, bet skanu ir su karštomis bulvėmis. Tinka pasninkui, kam jis aktualus.
Galima pavaišint svečius.

SILKĖS SUKTINUKAI SU CINAMONU

Silkė
Cinamonas
Svogūno galvutės
Lauro lapeliai, pipirai, gvazdikėliai
9% actas, vanduo
Jei silkė mažai sūri, truputį druskos.Šiaip jos į acto ir vandens mišinį (marinatą)nededu.


Paruošiame file. Iš vakaro siūlau tai padaryti iki valgant, arba jau bent prieš kelias valandas.Blogiausiu atveju.
Paguldome silkės juosteles odele į apačią ir pabarstome cinamonu.
Paskui iš dryželio sukame rutuliuką . Išeina toks susuktas ritinėlis.
Ritinėlio kraštą susmeigiame gvazdikėliu, jo nenorint, tinka dantų krapštukas.
Taip paruošiame visus silkės dryželius (file).
Paskui imam gilesnį indą ir susluoksniuojame :sluoksnis silkės ritinėlių, sluoksnis žiedais pjaustytų svogūnų,1 lauro lapelis, 2 -3kvapieji pipirai, vėl sluoksnis ritinelių, vėl sluoksnis svogūnų, lauro lapelis ir pipirai.
Kai baigiame, ant viršaus užpilame 9% acto ir vandens mišinį, kad apsemtų, turi būti rūgštu pakankamai, aš ragauju.
Ir padedame , kol susigers.
Jei nemėgstate cinamono, tai galima daryti be jo, viskas taip pat.
Išimame pasistovėjusius suktinukus,dedam į silkinę, puošiame pagal fantaziją..

Skanaus :) Nesvarbu- su duona ar su karštomis bulvėmis.. :wink:

Prikabinti failai:
Va atrodys taip.jpg
Va atrodys taip.jpg [ 83.16 KB | Peržiūrėta 674 kartus(ų) ]
silke.jpg
silke.jpg [ 5.69 KB | Peržiūrėta 4652 kartus(ų) ]

Autorių:  Vikingas [ 2009 Kovas 11, 08:12 ]
Pranešimo tema:  Re: Žemaičių valgiai

butu gerai kad detume senovishkus zhemaichiu patiekalus...

per telika machiau toki mona vadinasi rodos shvombas :D:D:D

reikes tarkuotu bulbiu ir varshkes

prioncipas lygiai toks pats kaip keopti kugeli tik nededam spirgu o tarkius idedam i molini indeli (chenakine) ir vidury tarkiu paskandinam varshkes rutuliuka... varshke sumaishyt reikai su kiaushiniu ir druskyte bei pipirais :)

kepti 35 min 180 temperaturoj :)

Autorių:  asha [ 2009 Kovas 11, 08:28 ]
Pranešimo tema:  Re: Žemaičių valgiai

Vikingas rašė:
butu gerai kad detume senovishkus zhemaichiu patiekalus...


O katras tau čia ne senoviškas?a? :wink:
Visi čia senoviški. Va tik indų senoviškų tai gal ir nelikę.. :P Išsidaužė.

Autorių:  Vikingas [ 2009 Kovas 11, 09:40 ]
Pranešimo tema:  Re: Žemaičių valgiai

nu nezhinau ar senovej zhemaichiai atlanto silkes gaude ?? ir dar su cinamonu :D

Autorių:  asha [ 2009 Kovas 11, 19:01 ]
Pranešimo tema:  Re: Žemaičių valgiai

O ką žinau.. :)
Pasakojo, kad silkių žydeliai priveždavę, dar smetoniniais laikais..Už litą duodavo 3-5 riebias geras silkes.
O cinamonas, manau, pateko panašiu keliu, kai Lietuvoje ėmė vystytis malūnininkystė, ir šeimininkės šventėms sugalvodavo kepti visokių kepinių (cinamonas, kardamonas, dar visokiausi..)

Gerai būtų pasigauti Atlanto silkės jau iškart su cinamonu.. :lol:

Autorių:  Vikingas [ 2009 Kovas 11, 20:34 ]
Pranešimo tema:  Re: Žemaičių valgiai

nu butu faina jei ten ish kokiu senoliu arxyvu kokiu labai jau senobishku patiekalu ishkrapshtyt :)

Autorių:  asha [ 2009 Kovas 11, 22:40 ]
Pranešimo tema:  Re: Žemaičių valgiai

Turiu, Vikingai senų iškarpų kopijų iš senųjų receptų.
Kai turėsiu daugiau laiko, pabandysiu skanuot..
Nesiryžau anksčiau , nes nežinau, kas tas gorčius, dar kiti terminai, ir dar daug ko ten neina suprasti..Kaip ir senoviškai parašyta.

Puslapis 34 Visos datos yra UTC + 2 valandos
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/