Brigin.lt
http://www.brigin.lt/forumas/

Žemaičių valgiai
http://www.brigin.lt/forumas/viewtopic.php?f=20&t=3030
Puslapis 14

Autorių:  asha [ 2007 Rugpjūtis 29, 19:21 ]
Pranešimo tema:  Žemaičių valgiai

Kiekvienas regionas įvairioms šventėms, kasdienai turi savo valgius. Kažkiek pasidalinsiu su jumis, o gal ir jūs pateisite kokių receptų?
Su cibulyne ir kleckyne iš kažkur parsikraustau :P , buvau apsireiškusi Apuolės temoje..
Tai va, žemaičiai gamina tokią sriubą- cibulynę..

Cibulynė

2 silkės, 1 svogūnas, pipirų, acto, 1 l virinto vandens.

Silkę sausai nušluostyti ir storai suvynioti į švarų popierių. Kepti ant žarijų. Iškepus nuo silkės nuimti popierių, išimti kaulus, supjaustyti gabaliukais ir sudėti į virintą atšaldytą vandenį. Palaikyti 1-2 valandas. Pridėti pipirų, griežinėliais supjaustyto svogūno, acto. Sriubą valgyti šaltą su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis.

Aš pati silkę palieku šiaip užkandžiams, o cibulynei panaudoju silkės galvas. Išeina grynai tas pats.

P.S. Sriuba gaivina..na ir tinka....pagirioms.. 8)
Acto pilu pagal skonį, kad nebūtų per rūgštu.

Kleckynė

1 kg žalių bulvių, 3-4 virtos bulvės, 1 l pieno, 1 l vandens.

Bulves nuskusti, smulkiai sutarkuoti ir išsunkti. Virtas bulves sumalti, sugrūsti ir sudėti į tarkę, įberti druskos ir gerai išminkyti. (Į tešlą galima įdėti ir aguonų.) Nededu jokių aguonų, man taip skaniau.

Į vandenį supilti pieną, užvirinti ir sudėti iš bulvių tešlos padarytus mažus, apvalius kukuliukus. Baigiant virti įberti druskos (pagal skonį). Kai kurios šeimininkės kukulius išverda vandenyje, jį nupila ir užpila pienu, po to atvirina.
Aš tai kukuliukus verdu vandeny, o baigiant jiems išvirti, supilu pieną.Ir pamaišau, tik palengva, nes kukuliukai linkę nutūpti ant dugno.Kad neprisviltų..

Žemaitijoje ši sriuba itin paplitusi. Ją dažniausiai verda vakarienei. labai skani, gresia persivalgymas.., nemeluoju.. :P

Autorių:  sraigute [ 2007 Rugpjūtis 30, 06:29 ]
Pranešimo tema: 

Cibulynė - jėga, o jei dar bulvės su lupenom, linų sėmenim ir kastinis... 8)

Autorių:  asha [ 2007 Rugpjūtis 30, 07:02 ]
Pranešimo tema: 

Sraigiukau , turiu kastinio receptą, įdėsiu. Labai daug žaidimų su bliūdeliais.. :D Bet dėl skanumo apsimoka..Nesu dariusi, nes kantrybės neturiu.. :lol: O štai draugės daro, ir joms skaniai išeina..Fantastiškas valgis, kaip tu sakai..
Linų sėmenis vadina sprigine. Sėmenis reikia smulkiai sugrūsti, kad pasidarytų milteliai. Manam krašte grūda kanapių grūdelius. Padažo nuluptą karštą bulvę, užkanda kastiniu ir niammmm...net seilė nutysooo :P Beje, kastinį galima pagaminti įvairių spalvų.. :wink:

Šventinis kastinys
1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 50 g kmynų, druskos.

Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius „kruopelytėms”, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.

Spirginė
0,5 l sėmenų, druskos, pipirų, 1 svogūnas, kelios bulvės.

Sėmenis gerai išvalyti ir pakepinti keptuvėje, kol jie apskrus. Dar karštus gerai sugrūsti, kad pasidarytų vientisa masė. Po to sėmenis sudėti į molinį dubenį, pridėti pipirų, smulkiai sukapotą svogūną, druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišyti ir valgyti su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis (nuluptos bulvės mirkomos į spirginę ir taip valgoma).
Spirginė Žemaitijoje yra skanėstas.
Vietoje sėmenų kai kada naudojamos kanapių sėklos. Kartais kanapės maišomos su sėmenimis (1:1).

Kadangi maistas pakankamai sausas, galima užsigerti tokia gira. Iš jos galima pagaminti net sriubą, kurią duonyne vadina.. :wink:

Džiovintų obuolių gira

1 kg obuolių, 4 l vandens, 100 g mielių, 400 g cukraus, 100 g razinų, pakelis vanilino.

Obuolius užpilti verdančiu vandeniu ir, palaikius 12 val., perkošti. Subėrus cukrų skystimą pakaitinti, sudėti iškildytas mieles ir pastatyti, kad parūgtų. Atsiradusias putas nugraibyti, suberti nuplautas ir nusausintas razinas, vaniliną.
Girą supilstyti į butelius, labai sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje patalpoje. Ji yra gaivinanti, ypač mėgstama vasarą.
Iš tokios giros senovėje žemaičiai gamindavo sriubą. Pripjaustydavo duonos gabaliukų ir užbalindavo grietine.

Prikabinti failai:
spirgyne.jpg
spirgyne.jpg [ 48.34 KB | Peržiūrėta 798 kartus(ų) ]
Sventkastinys.jpg
Sventkastinys.jpg [ 26.05 KB | Peržiūrėta 812 kartus(ų) ]

Autorių:  sraigute [ 2007 Rugpjūtis 30, 07:57 ]
Pranešimo tema: 

Mes sėmenis be svogūnų kaip tai vartojam. Ale, kai maža buvau, menu močiutė ir bočius augindavo dvi kanapes, tai matyt esu ragavus ir anų :) O iš giminės dabar tik mano mama bemoka kastinį sukt... Tai kartais mūsų rajus skrandukus pamalonina :)

Autorių:  asha [ 2007 Rugpjūtis 31, 18:07 ]
Pranešimo tema: 

Ar esat gaminę tokį patiekalą?

Kakorai

Išvirtas su lupenomis bulves nulupti, sumalti, įberti pagal skonį druskos ir gerai išminkyti, kad masė būtų puri.Daryti nedidelius, piršto storio apvalius blynus. Į vidų dėti kopūstų įdaro, kraštus suspausti ir užraityti. Kepti orkaitėje 15-20 min.

Kopūstų įdaras.Šviežius ar raugintus smulkiai supjaustytus kopūstus patroškinti su spirgučiais.
Iškeptus kakorus sudėti į puodą, užpilti padažu, pagamintu iš spirgintų lašinių, svogūnų bei grietinės, ir patroškinti. Valgyti karštus.. :P
Skanaus..!

Autorių:  lashiuke [ 2007 Rugpjūtis 31, 18:33 ]
Pranešimo tema: 

o šitokio neteko net girdėt... reiks būtinai pabandyt savo šventei - pirmadieniui, pasidaryt :) vis bus kažkas neįprasto ;)
ačiū už receptuką

Autorių:  egliukas [ 2007 Rugsėjis 1, 17:18 ]
Pranešimo tema: 

asha rašė:
Ar esat gaminę tokį patiekalą?

Kakorai

Išvirtas su lupenomis bulves nulupti, sumalti, įberti pagal skonį druskos ir gerai išminkyti, kad masė būtų puri.Daryti nedidelius, piršto storio apvalius blynus. Į vidų dėti kopūstų įdaro, kraštus suspausti ir užraityti. Kepti orkaitėje 15-20 min.

Kopūstų įdaras.Šviežius ar raugintus smulkiai supjaustytus kopūstus patroškinti su spirgučiais.
Iškeptus kakorus sudėti į puodą, užpilti padažu, pagamintu iš spirgintų lašinių, svogūnų bei grietinės, ir patroškinti. Valgyti karštus.. :P
Skanaus..!

teko panasius valgyti bet tik su spirguciu idaru ir visai be nieko :)

Autorių:  Ameno [ 2007 Rugsėjis 2, 11:17 ]
Pranešimo tema: 

nu ir pavadinimai :? :? :?

Puslapis 14 Visos datos yra UTC + 2 valandos
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/