Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2024 Balandis 16, 09:42

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 27 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema: Žemaičių valgiai
StandartinėParašytas: 2007 Rugpjūtis 29, 19:21 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Kiekvienas regionas įvairioms šventėms, kasdienai turi savo valgius. Kažkiek pasidalinsiu su jumis, o gal ir jūs pateisite kokių receptų?
Su cibulyne ir kleckyne iš kažkur parsikraustau :P , buvau apsireiškusi Apuolės temoje..
Tai va, žemaičiai gamina tokią sriubą- cibulynę..

Cibulynė

2 silkės, 1 svogūnas, pipirų, acto, 1 l virinto vandens.

Silkę sausai nušluostyti ir storai suvynioti į švarų popierių. Kepti ant žarijų. Iškepus nuo silkės nuimti popierių, išimti kaulus, supjaustyti gabaliukais ir sudėti į virintą atšaldytą vandenį. Palaikyti 1-2 valandas. Pridėti pipirų, griežinėliais supjaustyto svogūno, acto. Sriubą valgyti šaltą su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis.

Aš pati silkę palieku šiaip užkandžiams, o cibulynei panaudoju silkės galvas. Išeina grynai tas pats.

P.S. Sriuba gaivina..na ir tinka....pagirioms.. 8)
Acto pilu pagal skonį, kad nebūtų per rūgštu.

Kleckynė

1 kg žalių bulvių, 3-4 virtos bulvės, 1 l pieno, 1 l vandens.

Bulves nuskusti, smulkiai sutarkuoti ir išsunkti. Virtas bulves sumalti, sugrūsti ir sudėti į tarkę, įberti druskos ir gerai išminkyti. (Į tešlą galima įdėti ir aguonų.) Nededu jokių aguonų, man taip skaniau.

Į vandenį supilti pieną, užvirinti ir sudėti iš bulvių tešlos padarytus mažus, apvalius kukuliukus. Baigiant virti įberti druskos (pagal skonį). Kai kurios šeimininkės kukulius išverda vandenyje, jį nupila ir užpila pienu, po to atvirina.
Aš tai kukuliukus verdu vandeny, o baigiant jiems išvirti, supilu pieną.Ir pamaišau, tik palengva, nes kukuliukai linkę nutūpti ant dugno.Kad neprisviltų..

Žemaitijoje ši sriuba itin paplitusi. Ją dažniausiai verda vakarienei. labai skani, gresia persivalgymas.., nemeluoju.. :P


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Rugpjūtis 30, 06:29 
Atsijungęs
Labai senbuvis
Labai senbuvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Rugsėjis 29, 14:04
Pranešimai: 1666
Miestas: Vilnius
Cibulynė - jėga, o jei dar bulvės su lupenom, linų sėmenim ir kastinis... 8)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Rugpjūtis 30, 07:02 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Sraigiukau , turiu kastinio receptą, įdėsiu. Labai daug žaidimų su bliūdeliais.. :D Bet dėl skanumo apsimoka..Nesu dariusi, nes kantrybės neturiu.. :lol: O štai draugės daro, ir joms skaniai išeina..Fantastiškas valgis, kaip tu sakai..
Linų sėmenis vadina sprigine. Sėmenis reikia smulkiai sugrūsti, kad pasidarytų milteliai. Manam krašte grūda kanapių grūdelius. Padažo nuluptą karštą bulvę, užkanda kastiniu ir niammmm...net seilė nutysooo :P Beje, kastinį galima pagaminti įvairių spalvų.. :wink:

Šventinis kastinys
1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 50 g kmynų, druskos.

Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius „kruopelytėms”, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.

Spirginė
0,5 l sėmenų, druskos, pipirų, 1 svogūnas, kelios bulvės.

Sėmenis gerai išvalyti ir pakepinti keptuvėje, kol jie apskrus. Dar karštus gerai sugrūsti, kad pasidarytų vientisa masė. Po to sėmenis sudėti į molinį dubenį, pridėti pipirų, smulkiai sukapotą svogūną, druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišyti ir valgyti su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis (nuluptos bulvės mirkomos į spirginę ir taip valgoma).
Spirginė Žemaitijoje yra skanėstas.
Vietoje sėmenų kai kada naudojamos kanapių sėklos. Kartais kanapės maišomos su sėmenimis (1:1).

Kadangi maistas pakankamai sausas, galima užsigerti tokia gira. Iš jos galima pagaminti net sriubą, kurią duonyne vadina.. :wink:

Džiovintų obuolių gira

1 kg obuolių, 4 l vandens, 100 g mielių, 400 g cukraus, 100 g razinų, pakelis vanilino.

Obuolius užpilti verdančiu vandeniu ir, palaikius 12 val., perkošti. Subėrus cukrų skystimą pakaitinti, sudėti iškildytas mieles ir pastatyti, kad parūgtų. Atsiradusias putas nugraibyti, suberti nuplautas ir nusausintas razinas, vaniliną.
Girą supilstyti į butelius, labai sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje patalpoje. Ji yra gaivinanti, ypač mėgstama vasarą.
Iš tokios giros senovėje žemaičiai gamindavo sriubą. Pripjaustydavo duonos gabaliukų ir užbalindavo grietine.


Prikabinti failai:
spirgyne.jpg
spirgyne.jpg [ 48.34 KB | Peržiūrėta 797 kartus(ų) ]
Sventkastinys.jpg
Sventkastinys.jpg [ 26.05 KB | Peržiūrėta 812 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Rugpjūtis 30, 07:57 
Atsijungęs
Labai senbuvis
Labai senbuvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Rugsėjis 29, 14:04
Pranešimai: 1666
Miestas: Vilnius
Mes sėmenis be svogūnų kaip tai vartojam. Ale, kai maža buvau, menu močiutė ir bočius augindavo dvi kanapes, tai matyt esu ragavus ir anų :) O iš giminės dabar tik mano mama bemoka kastinį sukt... Tai kartais mūsų rajus skrandukus pamalonina :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Rugpjūtis 31, 18:07 
Atsijungęs
Moderatorius

Užsiregistravo: 2006 Vasaris 9, 22:04
Pranešimai: 17969
Ar esat gaminę tokį patiekalą?

Kakorai

Išvirtas su lupenomis bulves nulupti, sumalti, įberti pagal skonį druskos ir gerai išminkyti, kad masė būtų puri.Daryti nedidelius, piršto storio apvalius blynus. Į vidų dėti kopūstų įdaro, kraštus suspausti ir užraityti. Kepti orkaitėje 15-20 min.

Kopūstų įdaras.Šviežius ar raugintus smulkiai supjaustytus kopūstus patroškinti su spirgučiais.
Iškeptus kakorus sudėti į puodą, užpilti padažu, pagamintu iš spirgintų lašinių, svogūnų bei grietinės, ir patroškinti. Valgyti karštus.. :P
Skanaus..!


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Rugpjūtis 31, 18:33 
Atsijungęs
Senbuvis
Senbuvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007 Rugpjūtis 7, 20:27
Pranešimai: 585
Miestas: Bolzano, Italija
o šitokio neteko net girdėt... reiks būtinai pabandyt savo šventei - pirmadieniui, pasidaryt :) vis bus kažkas neįprasto ;)
ačiū už receptuką

_________________
1 + 1 + 1 = 11


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Rugsėjis 1, 17:18 
Atsijungęs
Aktyvus dalyvis
Aktyvus dalyvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007 Kovas 12, 05:44
Pranešimai: 429
asha rašė:
Ar esat gaminę tokį patiekalą?

Kakorai

Išvirtas su lupenomis bulves nulupti, sumalti, įberti pagal skonį druskos ir gerai išminkyti, kad masė būtų puri.Daryti nedidelius, piršto storio apvalius blynus. Į vidų dėti kopūstų įdaro, kraštus suspausti ir užraityti. Kepti orkaitėje 15-20 min.

Kopūstų įdaras.Šviežius ar raugintus smulkiai supjaustytus kopūstus patroškinti su spirgučiais.
Iškeptus kakorus sudėti į puodą, užpilti padažu, pagamintu iš spirgintų lašinių, svogūnų bei grietinės, ir patroškinti. Valgyti karštus.. :P
Skanaus..!

teko panasius valgyti bet tik su spirguciu idaru ir visai be nieko :)

_________________
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Rugsėjis 2, 11:17 
Atsijungęs
Dalyvis
Dalyvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007 Liepa 11, 07:20
Pranešimai: 137
Miestas: Necropoly
nu ir pavadinimai :? :? :?

_________________
Kill one your a murder, kill a million your a king, kill them all your a GOD
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 27 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Paspauskite ant banerio - taip pareklamuosite savo Laikas.lt :-)

468x60.lt - Keiskimes reklaminemis antrastemis


Burgzt Banner Exchange


Installation by Brigin