Šiaip tai, kiek suprantu, jos mitybiniu požiūriu yra tikrų tikriausias mitas: kalorija yra tiesiog energijos matavimo vienetas, nusakantis šiluminės energijos kiekį, kurį kažkas gali išskirti. Kalbant apie maistą, tai reiškia energijos kiekį, kurį tas maistas gali išskirti, jį pilnai oksiduojant.
Problemėlė tik tame, kad organizme ta išskirta energija panaudojama labai įvairiai, priklausomai nuo to, ar tie oksiduoti maisto komponentai - angliavandeniai, ar riebalai, ar baltymai, taip pat - nuo to, kokios rūšies tai angliavandeniai, riebalai ar baltymai, kokios jie konsistencijos, kiek lengvai įsisavinami, kokia organizmo būsena, etc., kitaip tariant, maisto maistinės savybės beveik nieko bendro neturi su tomis kalorijomis, kurios rašomos ant etikečių.
Žodžiu, eilinis marketinginis triukas.
|