Ričardas rašė:
Zenonai,
mane kiek nustebino paties teiginys:
"Vokai su užrašu "mokestis sumokėtas", neturi nieko bendro su realiu apmokėjimu. Mano žiniomis tokie laiškai apmokestinami juos pristačius į paštą. Dažnai firma ar įstaiga iš turimų atsargų paima vokus su tokiu užrašu, o realiai juos siunčia per privačią kurjerių tarnybą."
Ar pats tuo tikras?
Mano žiniomis, antspaudas "Mokestis sumokėtas" dedamas tik pašte ir tik mokestį sumokėjus (ar įtraukus į sąskaitą apmokėjimui mėnesio gale). Firma negali turėti jokių vokų atsargų su tokiais antspaudais. Nebent pasigamintų savo falšyvą antspaudą, bet tada tokių vokų negalėtų priduoti pašte, o dėti tokį falšyvą antspaudą ant privačiu paštu siunčiamų siuntų - koks tikslas? Privačios firmos privalo dėti kitokio pavyzdžio antspaudus. O dabar, jau keletą metų antspaudas "Mokestis sumokėtas" yra personalinis, turi raides "a", "b" ir kt., o ne vienas visam paštui, šalia dar dedamas kalendorinis antspaudas, tad visada galima nustatyti kas tą antspaudą pašte uždėjo. Taigi, antspaudas "Mokestis sumokėtas" yra tvirtas rodiklis kad laišką pristatė AB "Lietuvos paštas".
Yra žinomi kitokie žaidimai, schema paprasta. Lietuvos paštas siuntėjui, išsiunčiančiam didelius korespondencijos kiekius, taiko (ar dar labai neseniai taikė) dideles nuolaidas. Nuolaidų suma - didžiausia pašto paslaptis, bet teko girdėti kad Vilniaus pašte ji siekdavo ir 50 %. Taigi, privati paštą pristatanti firma pasiūlo įstaigoms Vilniaus centre savo paslaugas 10 ar 20 % pigiau nei valstybinis paštas, kartą per diena apeina tas firmas, prisirenka dėžes siuntų, suantspauduoja (arba ne) jas savo antspaudu ir neša į Vilniaus centrinį paštą, kur priduoda jas išsiuntimui su 50 % nuolaida. Biznis didžiausias, nes visos įstaigos kelių šimtų metrų spinduliu nuo pašto, pristatymu adresatams rūpintis nereikia, o tie keliasdešimt centų nuo kiekvieno voko virsta apvaliomis sumomis, kai tie vokai kartoninėmis dėžėmis velkami į paštą. Aišku, visi žaidėjai žino kaip ir su kuo reikia dalintis pelną, kitaip tokia schema niekada neveiktų, nežiūrint karštų eilinių pašto darbuotojų protestų.
Taigi, ne valstybinio pašto vokus pristato privačios firmos, o atvirkščiai. Ant voko abiejų paštų antspaudai uždėti šalia, tad dėl eiliškumo nežinant galima ir suklysti. Tad manau, kad paties (1) ir (3) variantai - tai vienas ir tas pats. Jei, Zenonai, aš klystu - tai mane pataisyk arba tai aptarsime smulkiau susitikę klube. Beje, lapkričio 1 Kauno klubas neveiks.
As kalbu ne apie antspaudus, o apie spaustuveje kartu su voku atspausdintu tekstu "Mokestis sumoketas". Beje tuoj perkratysiu savo vokus ir nuskanuosiu